Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Att hata människor med ett peacemärke på tröjan.

Kan dee har skrivit ett inlägg om några stackars hästar som blir illa skötta av sina ägare. Ägarna är romer. Hon var upprörd som fan men nu har hon tagit bort det värsta (dvs i princip allt) från sitt inlägg eftersom hon i vredens hetta uttryckte sig ”klumpigt”. Är det inte i vredens hetta ens värderingar kommer fram, månne?

Hon skriver om att dessa människor snor saker, att till och med polisen är rädda för dem och att de inte tar hand om sina djur ordentligt. Men som tur är har hon en lösning:

Ta in fetaste styrkorna då! En hel jävla armé för fan och utplåna dessa jävla idioter! Skjut dom allihop, gör er av med dom! Dom tillför ändå inte ett jävla skit till det här landet eller planeten över huvudtaget! De är bara hemska jävla varelser som förtjänar att fara åt helvete!

Detta har såklart väckt uppståndelse i och med att det är så uppenbart hets mot folkgrupp. Hon uttryckte sig verkligen generellt kring folkgruppen romer, inte mot dessa specifika personer, även om det var i deras agerande hennes rage hade sin grund. Men sen så skrev hon ett inlägg till sitt försvar där hon bland annat skriver såhär:

Jag tror inte ni förstår hur illa det är här i Portugal. Ett av de sämsta länderna i hela Europa. Dessa människor är grovt kriminella och extremt farliga. Varför vill ni försvara dem?

Tror Kan Dee att de här människorna stjäl och behandlar sina djur illa för att de vill? Fattar inte människan att kriminalitet gror i dåliga samhällen, med stora klassklyftor där människor inte är välkomna. På långt sikt så är det inte tyngre straff och stark polismakt som motverkar kriminalitet, det är ett samhälle där människor inte behöver hamna i en situation där de måste stjäla för att överleva.

Jag tycker såklart inte att det är rätt att stjäla eller behandla djur illa men om man ska komma till bukt med problemet måste man ta hand om dessa människor, inte ytterligare stigmatisera dem. Det är klart som fan att det är svårt att vara snäll när man knappt har mat för dagen, när man inte kan skaffa ett riktigt jobb och har en hel jävla familj att försörja. Vem hade inte stulit i den situationen? Vem hade prioriterat samhällets lagar över sin egen och sin familjs överlevnad? Det om något är väl sjukt och empatistört.

Hur som helst så tog Kan Dee mod till sig om gav hästarna mat och vatten. Bra jobbat! Synd bara att hon inte kunde ge lite mat till den stackars familjen också.

Hästarna står fortfarande kvar. Det blir 3:e dygnet nu. Utan mat och vatten. Hade inte jag varit den som verkligen tog modet till mig och gick ut för att ge dem mat och vatten med ett hårt bultande hjärta, så hade de inte klarat sig länge till.

Det absurda med detta är att hon på fullaste allvar verkar tro att de inte matar hästarna för att de vill plåga djuren. Klart som fan de vill att hästarna ska överleva och vara starka, vad skulle man annars ha djur för? De blir säkert glada för att någon tar hand om djuren när de själva inte kan.

Tråkigt att en människa som gör gulliga tröjor med peacemärken inte på något vis kan sätta sig in i de här människornas situation. Inte kan förstå att människor har det annorlunda och att vissa helt enkelt är tvugna att leva sådär, för att de inte har en plats i samhället. Men det är såklart svårt att begripa när man kommer från fina Sverige där alla får gå i skolan.

Människor generellt vill inte vara onda. Människor vill inte behöva stjäla för att överleva. Människor vill inte ha sitt hem i en jävla bil. Människor skaffar inte djur för att plåga dem. Men om man inte har något annat val så är man väl så illa tvungen. Alla kan inte försörja sig på sin webshop med förljugna peachemärkeströjor.

15 kommentarer till Att hata människor med ett peacemärke på tröjan.

 • vargen skriver:

  bra skrivet fanny! vill peppa mer med bra ord till dig men jag kan inte riktigt uttrycka mig så värst varierat på svenska för tillfället. Skyller på tyskan. vet inte riktigt vem kan dee är men hon verkar ju inte riktigt ha alla hästar hemma i stallet(hähä)

 • L. skriver:

  Man bör inte bortse från det (svårsmälta) faktum att det faktiskt ingår i romernas kultur att stjäla. Hur märkligt det än låter.

  Det är knappast av överlevnadsskäl de skäl här i Sverige. Nej, detta är inte grundat på fördomar och ja, det finns undantag (som bekräftar regeln).

  • Fanny skriver:

   Okej, berätta lite mer om hur det är dikterat i deras kultur? Och varför skulle de inte kunna stjäla pga fattigdom här, det finns fattiga människor i Sverige också faktiskt.

 • L. skriver:

  Det finns flera böcker skriva i ämnet, bl.a. av Arnstberg. Att det är accepterat att stjäla för sitt livsuppehälle erkänns även öppet av många romer. Exempelvis är många av kläderna de bär utformade för att det ska vara enklare att ta saker.

  När jag jobbade i butik möttes jag ofta av romer som åtminstone ville ge sken av att de var välbärgade, genom att hiva fram 500-lappar när de skulle fika i ett köpcenter (vilket de gjorde dagligen). Dagligen kom jag även på dem att snatta fint kött i mängder, men det är en annan historia.

  Jag grundar mitt påstående på de bidrag vi har i Sverige, som gör att folk inte svälter likt andra länder. Därmed inte sagt att många romer är rika. 80% är arbetslösa, vilket troligen beror på att en ungefär lika stor procent (källa: radio-dokumentär) inte slutför högstadiet. I dokumentären sades skälet återigen gå tillbaka till kulturen, där föräldrarna ofta försöker hindra sina barn att gå till skolan.

  • Fanny skriver:

   Jag tror inte att alla romer får bidrag och försök själv försörja en stor familj på socialbidrag.

 • hanna skriver:

  Så jävla bra inlägg. Blev mörkrädd av kommentarerna på BK, som gick i stilen ”jag såg några romer göra en sak, därför gör alla romer så”. Ooookeeeej.

 • Fellen skriver:

  Du skriver så himla braaaa. Och med tanke på inlägget ”balansen”, jag läser gärna tio tunga inlägg per dag av dig!

 • Candy skriver:

  Jag är så jävla trött på föraktet mot romer. Vårt samhälle sägs vara öppet, tolerant och relativt icke-rasistiskt men mot just romer gror rasismen som fan. När ska romer blir accepterade i vårt samhälle? Senast i förrförra veckan, ungefärligen, hörde jag en man av turkisk härkomst tala om att man aldrig ska lita på romer och att man ska akta sig för dem. Hade någon talat likadant om turkar kan jag slå vad om att hans rasistlampa blinkat och att han känt sig sjukt offended.

  Men det ska visst vara helt okej att snacka skit om romer och föra sig med diverse fördomar mot dem. Men alla romer stjäl inte och de som gör det gör det ju i regel, precis som du skriver, p.g.a. klassklyftor, sociala problem och liknande. Same goes for all people. Varför stjäl och snattar infödda svenskar? Jo, för det allra mesta för att man har ont om pengar, saknar jobb, är socialt utslagen eller liknande. Stölder är knappast unikt för romer.

  Det är så tråkigt också att ’vi’ saknar så låg acceptans mot ’dom’. Man ser snett på att de lever annorlunda mot vad vi gör, att de inte har fasta boplatser o.s.v.. För här i Sverige ’ska’ man ju vara bofast, stanna på samma ställe en längre tid, bara flytta om ens ekonomi kräver mindre bostad eller om man får tag i något ’bättre’. Man ska bo i villa, parhus eller lägenhet, inte i husvagn, vagn, tält eller liknande. Gör man det blir man oftast bortkörd, för att det krävs tillstånd som är väldigt svårt att skaffa och för att folk skräms av att ha s.k. ’tattare’ i sitt område. (Det där ’tattare’ har jag hört så många gånger att jag spyr lite i munnen varje gång någon fullt seriöst använder uttrycket.)

  Detta med människor som blir bortkörda hände då jag bodde i Edsberg i Sollentuna: några bodde i husvagnar på en parkering som inte längre användes. Jag hade aldrig uppfattat dem som stökiga, men eftersom en skola låg cirka 200-300 meter bort fick de vackert flytta på sig. FÖR DE KUNDE JU SKADA BARNEN! Vad är det, om inte en fördom? Och förväntar sig folk verkligen att de som icke bor i hus/lägenhet ska bli MER skötsamma om de ständigt blir bortkörda? Vem som helst kan väl fatta att det leder till frustration. Att inte vara välkommen om man inte lever som alla andra. Dessutom drar ju många, romer som icke-romer, runt för att de inte har någonstans att ta vägen. Herre gud, hur kan man inte fatta det?

  Otroligt trångsynt tankesätt folk har. När ska vi fatta att vårt sätt att leva inte är det enda ’rätta’? Och det där med att romer gömmer saker under kjolarna… hur väl dokumenterat är det egentligen? Då jag jobbade i livsmedelsbutik misstänkliggjordes varenda romsk kvinna med stor kjol; hon ansågs gömma saker därunder. De gånger kvinnorna konfronterades fanns dock inte ett jota under kjolen. Så är det verkligen så vanligt, eller är det bara en av alla dessa fördomar? Jag skulle verkligen vilja se undersökningar på det istället för folk som bah: ”men jag har hört att det är så från några kompisar” eller ”det stod i den här boken… med kassa källor”.

  Och ja, sjuk dubbelmoral att göra gulliga tröjor med peace-märken, men sedan inte kunna leva upp till det där ’peace, love and understanding’ själv. Usch. Usch. Usch. Glad att jag inte läser hennes blogg längre (slutade för ca ett år sedan), som hon beter sig förtjänar hon inte mig som läsare. Fattar inte hur man kan bära på sådant hat som hon tycks göra. Att t.o.m. uppmana till etnisk rensning och att betrakta romer som mindre värda p.g.a. deras etnicitet. Det klingar verkligen Hitler om det. Fy fan, jag mår illa.

  • Fanny skriver:

   Jag håller med om allt du skriver osv. Folk är så jävla oförmögna att se varför människor handlar som de gör och försöka lösa det istället.

   Angående kan dee: jag har aldrig upplevt henne som intolerant, men jag ha rå andra sidan aldrig läst hennes blogg sådär heller.

   • Candy skriver:

    Nej alltså, jag kan inte heller minnas att jag läst något intolerant inlägg av henne under den tiden då jag läste hennes blogg. Det var mer att jag tröttnade på innehållet rent allmänt och nu när jag fått se hur pass intolerant hon är känns det bara ännu bättre att jag inte längre läser. Jag kan läsa en blogg där människor tycker annorlunda mot vad jag gör, men när det tar sig sådana här proportioner blir man ju bara avskräckt. För övrigt undrar jag hur många prenumeranter hon förlorade den dagen, jag menar, jag förlorar ju typ tre stycken om jag skriver något om sex eller feminism. ><

 • Hanna skriver:

  tyckte mest att det var roligt att hon påstod att hästarna inte hade någon mat, och sedan visar bilder där de står och betar på ett grönt fält.
  att de var utsvultna motiverades med att de åt upp alla hennes äpplen och morötter ”på en gång”. eh, ja? har aldrig någonsin sett en häst som sparat mat. ba ”den här skulle jag ha njutit av ikväll till mitt kvällste, om jag bara inte varit så hungrig…”

  förutom avsaknaden av vatten tyckte jag inte att hästarna såg ut att ha det dåligt öht. misshandel etc. är såklart en annan sak, men överlag kändes inlägget som en väldig överdrift från en person som inte har speciellt mycket erfarenhet av djur.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv