Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Ekonomins osynliga hjärta.

Såg en teater, eller snarare ett utkast till en teater, som handlade om det här med exploatering av kvinnor i kärleksrelationer. Där förekom bland annat citatet:

Ekonomin har inte bara en osynlig hand, utan också ett osynligt hjärta.

Detta är alltså en referens till Adam Smiths idé om att saker och ting typ ”faller på plats” automatiskt i en marknadsekonomi.

Nu tror jag förvisso inte på Smiths teori om den osynliga handen, men det osynliga hjärtat tror jag absolut på.

Typ såhär tänker jag mig att det ser ut:

IMG_20141016_153800Produktionen av varor är för det mesta avlönad och sker i den ekonomiska sfären eller i offentligheten, produktionen av människor sker i den privata och är i regel oavlönad. Med produktionen av människor avses inte bara barnafödande utan även att ge varandra kärlek, vård, bekräftelse och så vidare. Det där som gör att vi orkar med vårt arbete. Här finns det osynliga hjärtat, och detta hjärta är oftast ett kvinnohjärta. Ett hjärta som slår lite mer än mannens.

Nå, detta har jag skrivit mer utförligt om till exempel här, men tyckte att det var ett bra citat för att beskriva det hela.

9 kommentarer till Ekonomins osynliga hjärta.

 • Mats skriver:

  Folk är så mkt en del av sin tid, av samhället att de inte ser den strukturella biten, det övergripande. De är sas upptagna av vardagen, och kan därför säga ngt så trivialt som att du har inte träffat rätt man. Visst finns det män och män (liksom kvinnor och kvinnor) , men de i din ideologiskt mening rätta är i minoritet, än så länge, så är det bara, den allmännna (patriarkaliska) ideologin styr. Jag imponeras av din intellektualism, din iver, din glöd för andra idéer, ett annat samhälle, att med rätta enligt mig, vilja ngt annat. Och hoppas du kan se bort från den förringring du verkar känna dig uppleva, skit i dem säger jag bara, de är inte värda den respekten, när du nu verkar söka dig till det som känns rätt för dig.

 • Mats skriver:

  Vill lägga till här, att jag bara vill uppmuntra, som människa, som jämlike, ingen överlägsenhet, även om jag inser det kan uppfattas så, pga ”samhället”. Det sägs så mkt sant nedan i tidigare inlägg och kommentarer, som att du Fanny säger dig ibland kunna falla in i kvinnliga mallar. Jag blir bara så arg och less, och jag vet inte vad, men jag vet att det är så, och att det att jag överhuvudtaget inte behöver tänka på sådant är så orättvist. Jag som man kan i princip vara precis hur som helst, men får respekt ändå. Ja, det är bara för galet.

 • Hej skriver:

  ALLTSÅ JAG VET ATT DET INTE KOMMER BLI SÅ OCH JAG VET ATT JAG SKRIVER I CAPS. men jag skulle verkligen vilja vara din vän. Och jag känner mig patetisk som jag brukar när jag träffar/vet om ascoola människor och typ bara vill skaka deras hand för att de finns. Alltså tack för att du existerar och tack för att du får mig att vilja skaka hand med dig och du har väldigt fin eyeliner på din nya profilbild på twitter.

 • Hyperexium skriver:

  Citat Fanny:

  ”Nå, detta har jag skrivit mer utförligt om till exempel här, men tyckte att det var ett bra citat för att beskriva det hela.”

  Det visade sig tydligen att jag hade kommenterat ditt blogginlägg som du länkar till MEN när jag nu läste det inlägget en andra gång så förstod jag mer än sist märkte jag. Dock är min kommentar fortfarande helt valid och sanningsenlig. Och jag vill faktiskt nu avslöja mer än vad jag gjorde i den kommentaren (pga många har nog undrat vart fasen jag står någonstans egentligen i olika sammanhang) så jag citerar mig själv från min kommentar i det blogginlägget och utvecklar det lite mer utförligt:

  ”Om jag här ersätter patriarkatet med något som passar in mer i mitt (emfas) personliga liv och även Min syn på samhällets maktstrukturer så uppenbarar sig exakt samma mening/betydelse du vill få fram här och därmed har jag fått ett helt nytt perspektiv på ett för Mig mycket välkänt ”fenomen”. Jag måste dock tyvärr göra dig och andra besvikna för (just nu) kommer jag inte att nämna vad för ”fenomen” som jag personligen istället ersätter patriarkatet med. ”

  Anledningen till varför jag inte kan kalla mig för feminist är pga det (emfas) närmaste man kommer mig (med flera som ”är som mig”) är att jag är elitist och ser samhällets maktstrukturer utifrån elitism och elitteori. Svenska wiki ger faktiskt en hyfsat bra överblick över elitism även ifall den engelska artikeln är lite lite mer omfattande.

  Så som jag Jag ser det så är samhället och stora delar utav världen starkt präglad utav en väldigt negativ form utav elitism där patriarkatet är EN ”stödpelare” för ett s a s ”felaktigt makt-fundament” som vårat samhälle bygger på. Så det jag har gemensamt med feminister (och även en hel del andra) är att denna struktur måste falla en dag för att vi ska kunna bygga ett bra samhälle i framtiden för vi är på ett sätt ”tvångsplacerade” i en form utav ”psykologiskt fängelse” just nu och har dessutom varit det ALLTFÖR länge.

  Jag kan här också avslöja väldigt kort när jag började se världen på detta sättet. Det var nu många år sedan (ca 10 år sedan) och det skedde genom en väldigt närma vän till mig som var feminist – en kvinna som jag har så mycket att tacka för pga om jag INTE mött henne så vet jag inte hur mina tankar hade sett ut idag om allt detta! På den tiden hade hon ”upplägget” klart redan för elitism och elitteori och jag fann det snabbt… att detta var och ÄR en STOR del utav min och hennes sanna natur s a s.

  Jag proklamerar och hävdar starkt att dagens samhälle är mycket influerat av och byggt på negativ elitism. Den elitism som Jag med flera står för är precis tvärtom MEN risken jag ser med att ”predika mitt evangelium” rakt ut är som sagt att det kan misstolkas och ge upphov till diverse oförutsägbara scenarion. Skulle jag ändå göra det en dag så måste jag hitta exakt rätt ord och termer för olika saker så att inga misstolkningar kan ske. .

  ”Ekonomin har inte bara en osynlig hand, utan också ett osynligt hjärta.”

  Intressant metafor som jag måste tänka och reflektera över ett tag känner jag innan jag kommenterar den. Jag är inte heller bekant med Adam Smith så jag får nog läsa på lite grundläggande saker om personen ifråga.

  Jag vet inte ifall min post rörde till det ännu mer ang mig själv men i så fall är ju vem som helst välkommen att bara fråga om detaljer så förklarar jag så långt det är möjligt. Dock är det ju Din blogg, Fanny, och jag försöker som vanligt att hålla mig on topic så långt det är möjligt!

   • Hyperexium skriver:

    ”Vad vill du ens förmedla med detta?”

    Jag upplever faktiskt en otrevlig ton i din fråga och ett ifrågasättande av mig som person. Du verkar inte heller ha läst min post ingående. Så jag håller svaret kort eftersom jag uppfattar det så.

    Fanny, så som jag förstått henne hittills, ser patriarkatet som den maktstruktur i samhället som är absolut värst och som påverkar människor mest och negativt. Jag ser MÅNGA maktstrukturer varav patriarkatet är EN utav dessa.

    Några fler frågor?

    • Orponet skriver:

     Okej, det kanske lät otrevligt i onödan, men jag läste faktiskt hela inlägget utan att förstå poängen och blev då lite frustrerad bara 😛 Okej, men kag tror nog att Fanny och många andra även erkänner andra maktstrukturer. Hon brukar ju skriva om dem här också. Nej inga fler frågor. Tack!

     • Hyperexium skriver:

      Då förstår jag och allt är OK så du vet :) !

      Ibland blir ju saker man skriver på nätet inte exakt som man ville uttryckt det egentligen (jag själv kan t ex skriva i affekt utan att ens tänka på det förrän några timmar senare). I en situation IRL där man är i en direkt konversation mellan en eller flera människor kan man ju på några få sekunder korrigera sådant men på nätet tar det oftast längre tid vilket då under tiden kan leda till missförstånd och förvirring och även till en eventuell konflikt.

      Oh ja.. Fanny med flera här inne tar ju även upp andra maktstrukturer, t ex div samhällsnormer generellt. Mitt syfte här inne är som sagt att uppmärksamma delvis ”dolda och mindre kända maktstrukturer” som påverkar människor väldigt mycket och som jag har att göra med väldigt mycket i mitt personliga liv. Men det är absolut inte lätt att förmedla detta då orden oftast saknas till det MEN det är min strävan att med tiden hitta de korrekta orden så att min version på saker och ting inte låter totalt flummig eller ”ultramystisk”, hehe!

      • Mats skriver:

       Jo, tänk före du skriver, eller öppnar mun, det är ett gott råd. Eller kanske inte. jag har tänkt så förbannat mkt, bla vad gäller dina maktstrukturer, och inte har det gett mig ett skit, det är anpassning eller undergång som gäller, tyvärr. Eller revolution. Men är man en ensamvarg går inte det heller. Fan vad jag saknar friheten, att bygga sin verklighet, med träd och sten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv