Fatshaming deluxe.

Flinkenberg har skrivit ett av de mest osmakliga inlägg om tjocka människor jag någonsin läst. Nu har hen tagit bort det eftersom folk blev så upprörda, men det finns en cachad version här. Inlägget heter Några sanningar från en före detta tjockis och redan där känner jag att det bådar illa. Människor som har varit tjocka och sedan, efter viktnedgång, ser det som sin plikt att förklara för andra tjocka hur de ska göra är alltid ruskigt jobbiga. Inlägget tar sin utgångspunkt i att Flinkenberg har läst en Aftonbladet artikel där en deltagare från Biggest Loser ”gråter ut” om att hen kommer dö på grund av sin övervikt inom två år. På denna information reagerar Flinkenberg såhär:

Det är faktiskt helt ofattbart. Det är ofattbart att du har så dålig karaktär att du hamnat i denna tragiska sits. Det är också ofattbart att du bara ger upp i förväg och redan nu konstaterar att du ska dö.

Det är fascinerande hur Flinkenberg, som självutnämnd bantningsexpert, tror sig veta allt om denna persons karaktär och hur mycket hen har ”försökt”. Jag vet inte, men jag tänker att den som ställt upp på att vara med i det fruktansvärda tv-programmet Biggest Loser har försökt ganska mycket. Det är liksom inte dit en går för att försöka gå ner i vikt första gången. Jag tror inte att någon skulle välja den förnedringen om de inte var jävligt desperata.

Well, I got news for you, Åsa: du är inte sjuk, du har dålig karaktär. Så enkelt – eller så svårt – är det. Du måste sluta skylla ifrån dig och skärpa dig. Du har en fru och en son, ta tag i din slappa attityd till kost och sluta sitt och vänta på din gastric bypass-operation och tro att samhället och precis alla andra ska hjälpa dig att lösa ett problem som i sanningens namn faktiskt bara är ditt.

Well, I got news for you, Flinkenberg. Fetma är visst en jävla sjukdom och det är liksom inget omtvistat utan det är vad vetenskapen på området säger. Det är inte så att du ”bara” kan gå ner i vikt. För vissa personer är det nästintill omöjligt att göra det på egen hand. Jag tror inte att någon vill göra en gastric bypass för att det är bekvämt på något vis, det är något en tvingas till som en sista jävla utväg när inget annat har fungerat. Du vet absolut ingenting om den här personens ”attityd till kost”. Du vet ingenting om den här personens liv så sluta låtsas att du gör det.

Jag använder så här kraftiga ord för att jag själv har varit sån. Jag känner igen mig i era undanflykter, försök inte lura mig.

Vad Flinkenberg missar är att hen är en person. Du är inte representativ för resten av jordens befolkning. Din kropp fungerar inte som alla andra människors kroppar gör. Flinkenberg skriver att hen som mest vägde 90 kilo, alltså 34 kilo mindre än vad personen hen skriver om gör. Flinkenberg drar inte slutsatsen att det kanske kan vara en bidragande orsak till att det är svårare för den här personen att gå ner i vikt. Flinkenberg tänker inte på att det kan finnas genetiska orsaker till att folk helt enkelt har olika lätt för att hamna i matmissbruk, lägga på sig kilon och förlora dem igen.

Och istället för att belasta vår sjukvård med era självorsakade åkommor borde ni käka mindre portioner, ut och röra på er och ge plats åt såna som inte har VALT att hamna på sjukhuset, nämligen sådana som får cancer, är med om bilolyckor eller annat och verkligen behöver vård.

Ungefär som om någon vill väga 124 jävla kilo och behöva genomgå en gastric bypass för att inte mista sitt liv. Som om det inte redan var skambelagt nog med fetma i samhället för att motivera till att gå ner i vikt. Som om det överviktiga behöver är att bli mer skuldbelagda och få höra ännu en gång att det är deras eget fel.

Det värsta med hela inlägget är dock nästan ”ursäkten” som Flinkenberg har lagt upp i efterhand när kritiken blev för mycket för hen.

Jag vill också poängtera att detta inlägg inte är riktat som ett hån mot överviktiga eller ”tjockisar” generellt, jag har själv varit överviktig, utan min frustration bygger i att höra kraftigt överviktiga som riskerar sin hälsa säga att det inte är deras fel att de hamnat i den sitsen, utan skyller den utvecklingen/situationen på andra faktorer.

Vad Flinkenberg nu menade men inlägget låter jag vara osagt, då jag inte kan veta vad som pågår i hens sjuka hjärna. Däremot undrar jag hur en människan kan tycka att det är okej att öppet håna, bespotta och skuldbelägga en person som har ångest för att hen snart kommer att dö till följd av en sjukdom. För fetma är faktiskt en sjukdom. Jag undrar verkligen hur hen kan anse att problemet är att hen ”tolkats fel”. Detta handlar inte om att hen blivit misstolkad. Oavsett om hens ton varit ”hård” eller inte så gör det det inte mindre sant att han ansett sig ha rätten att offentligt håna en person som är döende och skuldbelägga den här personen ännu mer.

Det finns ett gäng självutnämnda bantningsgurus, varav Zytomierska är en, som liksom inte kan låta bli att ha åsikter om andra människors kroppsform, deras liv och deras karaktär. Trots att de helt saknar vetenskapliga belägg för sina ståndpunkter (källan är alltsom oftast att de själv gått ner i vikt på det sättet) så hindrar det dem inte från att bråka ut dem i tid och otid. Av någon anledning anses det okej för vilken idiot som helst att uttala sig om ett sjukdomstillstånd utan att ens konsultera den aktuella forskningen på området. Inte heller drar de sig för att göra generella utlåtanden om personers karaktär endast på grunden att dessa personer är tjocka.

Jag är sjukt glad att jag inte är överviktig. Inte främst för tillståndet i sig, utan för att så många tar sig rätten att komma med sina helt oombedda åsikter om ens person, vad en borde göra och så vidare. Även om det inte riktar sig mot en personligen så har folk ofta en massa idéer om överviktiga som övergripande grupp. Uttalanden som att det ”bara är att träna mer och äta mindre” upprepas så ofta så att de liksom blir sanning.

Sluta upp med denna fatshaming. Det är genant hur ni tror er veta allt om vikt och överviktiga människors liv och karaktär. Vidrigt.

19 reaktioner till “Fatshaming deluxe.”

 1. Fattar inte folk som tror att de ska kunna skuldbelägga folk till att förändra sina liv. Skuld och skam är passiviserade, inte aktiverande. Det handlar inte alls om att de bryr sig om andra, det handlar enbart om att de är idioter utan taktkänsla eller empati som tror sig ha rätt att kommentera hejvilt om andras situationer och kroppar.

 2. Hurra vad bra skrivet! Kommenterade lite på inlägget hon skrev där efter att hon tagit bort det första och skrev lite om att det faktiskt går att vara tjock ändå trivas med det, samt att må bra ”trots” att man är tjock. Fick till svar av ignorant idiot att hen inte trodde på ”myten om den glada tjockisen”. Alltså fy helvete i satan vad trött jag blir på folk, ibland. (läs jämt)

  1. Jag är ganska tjock (eller mja, mjo, GANSKA tjock är jag nog allt) och jag är makalöst glad. Jag var gladare när jag var tjockare.

 3. Enligt den här retoriken, borde folk som fått lungcancer på grund av rökning också vägras vård? Dom visste ju faktiskt att det är en av riskerna!

 4. Det som många också glömmer bort är att fettcellerna dubblerar sig när kroppen växer och även om de krymper när vikten rasar så kommer de vara upp till tredubbelt så många som på en person som aldrig lämnat sin medelvikt, bara på grund av det blir det svårt att hålla vikten. En person som gått ner i vikt kommer också alltid behöva hålla sina portioner på 3/4 av vad en som aldrig behövt banta äter, eftersom de annars går upp i vikt igen, så det är inte bara att äta normalt, det gäller att resten av livet äta under det normala och träna mer än en normalviktig på grund av de ökade antalet fettcellerna.

  Lite kuriosa, det kom nyss ut i en avhandling som behandlade den moderna fetskräcken att vi har sänkt gränsen för vad som är övervikt och undervikt på grund av den moderna smalhetsen och fettskräcken. Innan var det inte normalt att ha ett bmi på nitton och det var inte övervikt vid tjugofem utan snarare vid trettio. Detta är inte siffror som kommit fram vid vetenskap utan är utförda efter modenormer.

  1. Känner inte till den avhandlingen. Idén med BMI var ju för det första att det skulle vara ett enkelt mått för befolkningsjämförelser; inte att det skulle användas för individuell diagnostik. Men det blir problem med gränsdragningen även här. I en del studier på medelålders och äldre har folk med lätt ”övervikt” (BMI 25–29) lägre mortalitet än ”normalviktiga”, men t.ex. en svensk studie där mönstrande pojkar följts i 40 år visar på en ökad mortalitet vid ett BMI på 25–29, relativt 18,5–24, och till och med vid 22–24 relativt 18,5–21 (Neovius 2009; innehåller också referenser till studier från USA med liknande resultat för kvinnor). BMI mäts endast en gång i en sådan studie och tenderar att öka med åldern, så resultatet kanske till stor del beror på att många med BMI kring 25 redan i 20-årsåldern utvecklar fetma i medelåldern. Det är allmänt accepterat att de vanliga BMI-kategorierna inte är användbara för barn; kanske borde vi ha olika kategorier för olika åldrar även bland vuxna.

 5. Bra skrivet! Jag blev extra galen eftersom en kompis med svår anorexia räknade sig själv till en av de här ”karaktärslösa” personerna och var helt förtvivlad. Eftersom Flinkenberg inte tar hänsyn till oss tjockisar och våra känslor kanske hon i alla fall funderar över hur hennes budskap tas emot av ätstörda. Jag är så otroligt trött på alla som väljer att använda sig själva för att representera en hel grupp! Sättet hon talar om missbruk gör mig vansinnig. Hon lottade ut läppförstoringar för några år sen i vecko-revyn (När hon hette Gustafsson) med kommentaren:

  ”– Påståendet om att det kan förstärka utseendehetsen är helt rätt. Men samhället ser ut så i dag och man får gilla läget helt enkelt. Vi kan inte ta ansvar för alla yngre som läser tidningen.”

  1. Herregud vilken vidrig person hen verkar vara. Hatar folk som vägrar ta ansvar.

 6. Jag tycker att det är deprimerande hur människor skyller ifrån sig och, som du skriver, hävdar att de är ”misstolkade” när de tvingas be om ursäkt. Skulle de verkligen ha bett om ursäkt om det inte varit för upprörda kommentarer? Troligtvis inte. Ursäkten kommer med andra ord inte från hjärtat utan från att vilja förklara sig och skylla ifrån sig.

  1. Ja verkligen. Alltså om en uttrycker sig så klumpigt att meddelandet över uppfattas så galet ska en fan inte skriva offentligt.

 7. Underbart! Jag vill verkligen få slut på det här fett-hatet. Det skär i mig när en kompis öser skuld och självhat på sig själv (och även på andra som också är feta) och säger ”jag vet att det är mitt eget fel”. Det är verkligen inte så enkelt! Det är leptinnivåer, parasiter, hormoner och arton andra ord. Det ska visst finnas sex olika sorters orsaker till fetma som är relaterat till olika områden i hjärnan. Vilket område är det liksom? Frontalloben? Mitten? Reptilhjärnan?
  Jag tror inte man väljer att bli fet. Man är verkligen inte lat.

 8. Det känns ledsamt att man lever i en värld, i ett samhälle, där det anses som okej att mobba människor pga deras utseende om de ”förtjänar” det. Det är inte mobbing för att vara elak, det är mobbing för att vara snäll – om man mobbar tillräckligt länge blir de kanske smala för att slippa allt. Det var likadant med hemska Katrins vidriga inlägg – där handlade den efterföljande diskussionen om huruvida modellen var tjock isåfall att därmed Katrin hade rätt att kalla henne en best och andra hemskheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *