Relationer

Nu kanske ni undra mer om det här med patriarkatet och relationer och så. Därför tänkte jag sammanställa en lista över inlägg jag skrivit om saken samt ett boktips (kommer i slitet)! Fyll hemskt gärna på med andra lästips och så. De flesta texterna handlar om monogama heterorelationer, men kan oftast appliceras även på annat. Fler finns i min kategori Relationer här på bloggen, men har plockat ut de bästa här.

Här är det första inlägget, som handlar om mitt första förhållande. Detta är typ fortfarande ca det bästa jag skrivit ever. Här är ett utdrag:

Jag önskar att jag hade kunnat formulera allt detta, det som ständigt gnagde någonstans i bakhuvudet men jag inte kunde sätta ord på. Att jag hade kunnat förklara att det som spelar roll är inte exakt hur många timmar i veckan vi har tillsammans utan att jag kan känna att jag inte behöver jaga. Att du finns där för mig, inte alltid fysiskt men känslomässigt. Att du bryr dig om mig, inte bara för att jag är din flickvän och man måste trösta sin flickvän när hon ber om det utan för att man bryr sig om personer man älskar. För du älskar väl mig?

Här är ett om personer som betraktar relationer som företag och om hur det handla om bristande intresse i sin partner.

Här har jag skrivit, ganska tillspetsat, om hur det kan fungera när en part i ett förhållande gör mer känslomässigt arbete.

Här har jag skrivit om manligt tolkningsföreträde, och här om att göra sig fri från det och bär upp din världsbild själv. Utdrag från det senare inlägget:

Nu har jag skapat min egen verklighet. Jag har skapat mina egna definitioner, och det har fallit sig så att han samtycker i många av dem. Och även om jag tycker om det så finns det något farligt i det. Bekräftelsen kan i sig tvinga fram längtan efter ny bekräftelse, och den längtan gör att anpassningen ligger nära till hands. Men jag vill inte anpassa mig. Jag vill ha min egen definition, min egen analys, som jag själv har skapat och som jag också till fullo rår över.

Här har jag skrivit om män som menar att de själv står utanför patriarkatet och inte har något att vinna på det.

Här har jag skrivit om det här att kvinnor alltid uppfattas som mer bråkiga när det tar upp problem i relationer. Utdrag:

Ett problem med att låta en person” få som den vill” är att en fortfarande inte har erkänt den personens perspektiv på situationen! Det framgår tydligt av formuleringen att anpassningen inte handlar om att en är övertygad, utan om att en ger med sig för att en inte anser att det är en grej värd att bråka om. Det är alltså ett utmärkt sätt att både undvika konflikt men fortfarande upprätthålla sitt tolkningsföreträde och dessutom, på allt detta, framstå som den snälla och resonabla av de två parterna, istället för att vara den som skapar konflikt.

Här har jag skrivit om att alltid vara den som definieras som problemet. Utdrag:

Så ja, jag har verkligen tänkt igenom vad jag gjorde fel. Jag ägnade tre år åt att tänka på vad jag gjorde fel, hur jag var ett problem. Och jag vill inte definiera mig själv som Problemet längre. Jag vill se utanför detta. Jag vill se de strukturer som skapade vår relation, med alla problem däri, för att försöka hitta nya vägar för nuvarande relationer.

Här har jag skrivit om ojämnt utbyte av bekräftelse.

Här har jag skrivit en lång jävla redogörelse om hur patriarkatet fungerar. De mest relevanta bitarna är det om den patriarkala utsugningen och frivillighet.

Här är mitt inlägg om att alla män förtrycker alla kvinnor, vilket jag också svarar på lite frågor kring här.

Nu kanske någon vill ha lite mer konkret. Då har jag skrivit det här inlägget om att våga använda sin makt som kvinna och ställa krav och detta om att identifiera känslomässigt arbete.

Här har jag skrivit om att jag själv är i en relation med en man och hur jag resonerar kring jämställdhet i relationer och romantik. Utdrag:

När folk säger ”men han älskar ju dig?” så tänker jag bara att miljontals män innan har bevisat att det går utmärkt att förtrycka den en älskar. Kärlek är tyvärr ingen garanti för jämställdhet. Däremot tycker jag att det är ett stort bevis på kärlek att vara villig att ifrågasätta och förändra sig själv, och att inte vilja göra det är ett tecken på motsatsen. Om en person älskar mig som individ så ska hen också vara villig att förändra dynamiken i vår relation och jobba emot det förtryckande.

Här har jag skrivit om den så kallade makten i att vara hemmets projektledare.

Här har jag skrivit om krävande kvinnor och avståndstagande män. Utdrag:

Detta är en slags känslomässig exploatering som sker inom relationen. Grunden för denna exploatering skapas på två sätt, dels genom att kvinnan hålls svältfödd på bekräftelse och kärlek och dels genom att hon lär sig att uppfatta detta som att det är hennes fel, hon som är ”för mycket och mannens behov som är normalt. Eftersom kvinnan är svältfödd på bekräftelse, kärlek och omtanke så är hon ständigt tillgänglig för att tillfredsställa mannens behov när det efterfrågas.

Sist men inte minst vill jag verkligen rekommendera boken Det kallas kärlek av Holmberg som jag skrivit om här. Det har varit en rejäl ögonöppnare för mig, och jag har läst den tillsammans med min nuvarande partner vilket verkligen har hjälpt oss ur många patriarkala mönster och till en mer jämställd relation. Den boken har lärt mig att se så sjukt mycket mer av hur patriarkatet tar sig uttryck, så jag tycker verkligen en ska läsa den och helst läsa och diskutera tillsammans med eventuell(a) partner(s).

Och alltså, om du känner ”too long; didn’t read” inför detta så är du inte intresserad av att motverka patriarkala strukturer, helt seriöst. Det är trist både för dig (i alla fall om du är kvinna, men kanske även om du är man) och för personer i din omgivning. Jag tycker dock att det är varje jämställdhetsintresserad persons plikt (speciellt om du är man) att läsa in sig, så är du jämställdhetsintresserad; sätt igång och läs och utbilda dig.

12 reaktioner till “Relationer”

 1. Tänkte bara höra om du har fler boktips ang detta. Har läst ”det kallas kärlek” tillsammans med min partner och undrar om du vet fler böcker som behandlar detta ämne. Gärna nyare 🙂
  Tack för all intressant läsning!

  1. Tyvärr inte :-/ Skulle gärna själv vilja läsa något liknande och mer uppdaterat, men inte hittat något. Har däremot hört gott om ”hemmets projektledare”, dock inte läst själv.

  2. Iofs tycker jag du bör läsa ”prins charles känsla” av Strömqvist. Tänker mig att böckerna hen hänvisar till där kan vara av intresse. Har själv läst ”kärlekskraft, makt och politiska intressen” och den var fet, men lite väl abstrakt och teoretisk om det en vill åt är mer konkreta tips i vardagen.

   1. Ja, är väldigt inne på liv strömqvist just nu!
    Ska kolla in den andra du tipsar om också…
    Min partner tycker ”hon, han o hemmet” var väldigt intressant men den handlar om par med barn och det känns som att lägga till ytterligare en komplicerad dimension som jag ännu inte behöver… Har du läst/vad tycker du?
    Tack för hjälpen!

 2. Hej!
  Jag är feminist, och bland det roligaste jag vet är att hålla i lektioner om feminism för ungdomar. Jag pratar mycket om våldtäktskultur, sexism (mycket vardagssexism) och får dem att förstå att jag inte är dum i huvudet för att jag inte rakar mig jämt. Det är väldigt kul att ofta tycker att det är intressanta ämnen!
  Det jag skulle vilja fråga är angående det här att alla män förtrycker alla kvinnor. Jag har läst ganska mycket om det nu, men jag har en fråga.
  Min sambo är feminist också, och jag skulle säga att vi har ett jämställt förhållande. Vi pratar om känslor lika mycket, hjälper till lika mycket osv. Vi respekterar varandra väldigt mycket. För han är feminism viktigt. Är det ens möjligt för honom att inte förtrycka mig? Han bidrar ju till patriarkatet och kapitalismen på andra ställen i samhället, oavsett om han vill det eller inte, men just i relationen? Nyfiken på din syn!

  1. Vill först och främst säga att jag inte tror på jämställda förhållanden. Jag tror att en kan ha ett bra och relativt jämställda förhållanden, men total jämställdhet i ett förhållande mellan kvinna och man tror jag inte är möjlig innan patriarkatet är störtat.

   Jag tror att det här inlägget kan svara på din fråga: http://www.arsinoe.se/individ-och-struktur/

 3. Har precis beställt boken. Din blogg ger mig tips till att bli en mer upplyst manniska. Tack för det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *