Läget och bloggnyheter.

IMG_20130306_121655

Igår fick jag någon slags panikångestattack. Det är första gången jag är med om något liknande, och det var såklart en jävligt oskön upplevelse. Nu är det över i alla fall, och jag funderar på hur jag ska hantera det på bästa sätt.

Utöver detta är det rätt schysst. Det bästa med sommarlovet är att jag kommer ha så jävla mycket tid för att skriva. Ska dels blogga mycket såklart, men även försöka mig på något längre projekt, eller i alla fall skriva mer essäer. Idag tänkte jag skriva om två grejer som relaterar till relationer, nämligen kvinnor som är ”needy” och det här med att som kvinna få bestämma mycket i hemmet. För övrigt har jag nu gjort en sida av ett inlägg jag skrev med en sammanställning av sånt jag skrivit om könsmaktsordningen i relationer, för den som är sugen på att bli lite mer jämställd. Den finns här, också såklart i menyn ovanför där alla sidor finns (även donationssidan för den som tycker att jag förtjänar lite pengar för mitt bloggande). Den som har något schysst tips på lager om vad en kan läsa får verkligen jättegärna skriva in det i kommentarsfältet under.

Jag har, för den som inte märkt det (har skrivit det två gånger redan), en ny kategori som heter ”kommunism” där jag har lagt i en del gamla inlägg som jag anser relaterar till ämnet. Det efterfrågas ofta att jag ska skriva om det där med kommunism, men det är såklart lika omöjligt att sammanfatta som att sammanfatta feminism. Många idéer som jag förstår som kommunistiska kanske många tycker inte är det alls, eftersom de aldrig blivit presenterade för dem som kommunism. Det är ju sjukt stigmatiserat och så vidare, så det är inte så konstigt. Den som är intresserad av hur jag tycker och tänker kring saken samt vilka tankegångar jag ser som kommunistiska kan alltså kolla där. Eftersom mitt sommarprojekt är att ”läsa och förstå Marx” så blir det förhoppningsvis mer där.

Nå, detta om detta.

5 reaktioner till “Läget och bloggnyheter.”

  1. Åh den underbara panikångestattacken… Brukar få dem precis efter att jag gjort något stressigt och inte har haft tillfälle att hantear eller reagera på händelser. Då kommer allt ut på samma gång när det är tryggt att göra det. Praktiskt. Haha

  2. Du! Jag har tänkt på sedan igår kväll att jag måste fråga om du inte kan skriva om det här med att kvinnor bestämmer mycket i hemmet och hur det kan kopplas till jämställdhetsarbete som stagnerar (eller liknande). Hade diskussionen med min mamma som sa att alla hennes elever i skolan svarar ”mamma” på frågan vem som bestämmer mest hemma, och i hela hennes hetero-bekantskapskrets ser det liknande ut. Kvinnorna regerar hemma liksom. Men i de flesta fall är det ju trots att mannen som tjänar mer, han tog ut minst föräldraledighet, har i många fall mer fritid och liknande. Någonstans finns nog hos folk åsikten att det som räknas ändå är vem som bestämmer hemma, och kanske tänker man då att hans högre lön osv vägs upp av att hon faktiskt fattar viktiga beslut i vardagen. Hur resonerar du kring detta?

    Otäckt med panikattacken! Hoppas du slipper sådant i sommar när du bara kan slappna av och skriva 🙂

  3. Hoppas du har inte mycket panikattacken i sommaren, och jag vill gärna läsa vad du skriver om kommunism. En vän berättade för mig att han kommer att läsa ”the early works by Marx” i sommaren. Jag kommer att läsa ”Das Menschenbild bei Marx” – det är es essay av Erich Fromm och ”early works” av Marx. Finns manga som läser Rosa Luxemburg ocksa, jag bara känner hennes brev och vet om Luxemburgs liv (brev är ganska underbart!) Jag tänker det vore sa viktigt att inte bara läsa gammal böcker (det är klart att de är viktigt^^) – men lär oss hur det kunde bli 2013 – 2113 so to speak. Vad är ny, vad betyder ”en bättre världen” osv.

    1. Jag tycker gott man kan läsa alla klassikerna och inte bara Marx. Dom tillhör alla samma ide-arv. Jag tänker på Adam Smith, den osynliga handen, Ricardo, komparativa handelsfördelar, John Stuart Mill och John Locke och några till tror jag, varav Marx var den siste i raden av klassikerna. Sen blir det dags att gå på neoklassikerna som ibland ses som en motreaktion på Marx. Marshall mfl amerikaner smula fullständigt sönder Marx gammla begrepp som ”arbetsvärde” och införde det som en i dag gäller inom nationalekonoml, nämligen jämviktspris, styrt av utbud och efterfråga, som en varas naturliga värde.

  4. Tack för det, wigwag. Jag lär mig själv era språk och har läst så många inlägg att jag hade ingen tid för att titta om någon svarade^^. Tack tack, jag kommer att läsa många du rekommenderar (dagen är så kort^). Kanske på svenska för att lär mig saken bättre. Vi hade John Stuart Mill och Locke @universiteten. Professorer tyckte om båda och Hume Hegel osv. men inte Marx/Luxemburg och kommunister… senare blev det alltid Derrida, Deleuze, De Man, Foucault, och professorer var plötsligen nyliberaler och väldigt ”moderat”.
    Tack speciellt för vad du skriver om Marshall och ”arbetsvärde”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *