Fråga en radikalfeminist.

048xHej gullisar! Jag har noterat att radikalfeminism diskuterats en del på sista tiden och har fått en del frågor om det. Eftersom jag är radikalfeminist så vill jag gärna förklara lite vad det handlar om och så, så jag tänkte att vi kan köra en frågestund på temat. Sedan representerar jag ju såklart inte alla radikalfeminister. Men bara för att förklara hur en kan tänka som radikalfeminist typ.

Så ja, kör på med era frågor om saker och ting som ni känner är oklara eller behöver redas ut. Ska försöka svara så gott som möjligt.

(Tog en bild som jag ser hård ut på på grund av att det är ju det som är grejen med att vara radikalfeminist!!! Heh).

Och just det: som alltid gäller att insinuanta frågor tas bort. Ta gärna upp invändningar och kritik, men jag svarar inte på människor som antar att jag tycker något jag inte tycker. Vill ha nyfikenhet och öppenhet.

33 reaktioner till “Fråga en radikalfeminist.”

 1. Kan du förklara hur TERF’s är likartsfeminister när deras åsikter känns väldigt särart? Har känt mig som ett pucko de senaste veckorna för jag förstår verkligen inte och internet har inte varit så hjälpsamt.

 2. Hur ser du på kombinationen att vara radikalfeminist och transinkluderande? Ser ibland transfeminister som skriver om radikalfeminism som transexkluderande och tycker det är viktigt, men har ej greppat varifrån de transexkluderande bitarna kommer och om många radikalfeminister ser det som en viktig del av radikalfeminism? Har verkligen bilden av dig som inkluderande och är därför nyfiken på att höra hur du resonerar kring detta!

 3. Jag vill ofta själv kalla mig radikalfeminist, men har inte riktigt definierat innebörden för mig själv än. …frågar mig ofta: vad menar jag när jag anser mig vara radikalfeminist? Därför: Kan inte du förklara vad radikalfeminist innebär för dig? och hur du anser att det ev. skiljer sig från ”bara feminism”.

 4. 1. Vad är i korthet det som skiljer ut radikalfeminismen från andra feministiska grenar?

  2. Finns det något i radikalfeminismens idéer du tycker är problematiskt?

  3. Tycker du att det är svårt att umgås med andra som inte är radikalfeminister?

  Tack igen för en superblogg!

 5. Vad tycker du om ”flick- och pojkkläder”, jag menar, tycker du att det är problematiskt att tjejer kan ha kjol/klänning, men inte killar? Alltså, tycker du att alla kläder ska vara sk unisex? Undrar också lite om du tycker det är problematiskt att använda kläder och smink i ett ”estetiskt” syfte, eller tycker du att kläder bara ska vara praktiska? (vet inte om det här var relaterat specifikt till radikalfeminism, men men)
  (Vore kul om du gjorde en frågeställning om kommunism också!)

 6. Jag har uppfattat det som att du tycker att klass är primärt i en intersektionell analys. Så jag undrar, om vi bara ser på radikal feminismen så som i mäns fysiska övertag som genom socialt konstruerade situationer upprätthålls genom våld och heder och på så sätt blir ett socialt övertag. Tycker du att det är möjligt att vara RF och (social)liberal? Så definierar jag mig nämligen. De socialt konstruerade situationerna som tex porr och reklam måste regleras men inte förbjudas tänker jag till exempel.

  För att kommentera en tidigare fråga: transfeminismen är ju per definition mer särart än radikalfeminismen

 7. Vad betyder cis för dig? Betyder det ”ej trans”, eller (som jag sett vissa transaktivister på typ tumblr definiera det) ”bekväm i sin könsroll”? (för den sista definitionen är ju problematisk pga kvinnlig könsroll är något väldigt påtvingat och förtrycket är inget en kan känna sig bekväm med, typ. Och att definiera cis som bekväm skulle då innebära att kvinnor accepterat sitt könsuttryck och förtryck)
  Och en grej till: har tänkt lite kring transpersoner som är barn, typ som den där videon som cirkulerade på facebook för ett tag sen om en fyraåring (?) som inledde en transition. Det enda i den videon som handlade om att vara transsexuell var att barnet vid ett tillfälle sagt ”när kommer jag få tjej-delar?” Men resten av innehållet handlade bara om att barnet gillade feminina grejer och rosa, och därför var tjej. Vilket också är högt problematiskt pga. könsrollsvurmande.
  Har egentligen haft rätt svårt att bedriva transpolitik samt könsrollspolitik samtidigt, som nybliven radikalfeminist.

 8. Hur definerar du ”förtryck” och vad är kriterierna? Anledningen till frågan är att många (de flesta?) kvinnor inte identifierar sig som förtryckta men att radikalfeminister ofta hävdar att alla kvinnor är det oavsett.

 9. Hej! Tack för att du finns och skriver om viktiga ämnen. Eftersom flera ovan redan frågat om transexkludering vs. -inkludering i radikalfeminismen måste jag komma på något annat…

  Anser du att radikalfeminismen har en inbyggd intersektionell analys? Eller: Skulle du påstå att den radikalfeminism du ”gör” är intersektionell? Här talar vi alltså inte bara om transaspekten, utan alla möjliga perspektiv.

  Vem eller vilka nu levande personer ser du upp till inom radikalfeminismen?

  <3

 10. Hej! Är en kille som är dålig och skadlig för personer i mina nära relationer. Hur kan en göra för att komma tillrätta med det här? Jag har försökt motivera och utbilda mig på egen hand, men det är svårt och går inte så snabbt, och resultatet blir så där. Vad ger du för tips till killar i din närhet?
  Hur skulle utbildning i empati fungera i utopin?

 11. Hej!

  Har suttit och bläddrat i Don Kulicks Queersverige nu i sommar och han använder sig av ordet radikalfeminist i alla möjliga sammanhang. Det verkar som han tycker att radikalfeminismen är roten till all moralism i hela världen! På Kulick verkar det som att det finns en enorm motsättning mellan radikalfeminism och queer. Hur ser du på det? Finns den här motsättningen på riktigt enligt dig? Och går det att vara radikalfeminist och queer samtidigt?

  Tack för en bra och lärorik blogg!

 12. Man säger ofta att radikalfeminism inte har något med radikalitet att göra, att det bara är en inriktning som inte är mer ”radikal” eller ”extrem” än någon annan feminism. Håller du med om det? Jag förstår syftet med påpeka att radikalfeminism inte bara betyder ”jättemycket feminism”, men den är väl ändå just radikal precis som namnet antyder? Förlåt för rörig fråga, det som är otydligt i ”debatten” är nog vad ordet radikal egentligen innebär. Så: Vad är de bästa radikala feministiska praktikerna enligt dig, och varför kan de beskrivas som just radikala/tillhörande (främst) en radikalfeministisk inriktning?

 13. Hej Fanny! Vill börja med att säga att du är en sådan otrolig inspirationskälla vilket lärt mig tänka på ett helt nytt sätt. Så tack som fan! Det har verkligen förändrat allt för mig! Jag är lite nyfiken på vart du finner din inspiration och motivation till att liksom orka fortsätta vara aktivist/radikalfeminist 24/7 då det för mig känns som en hängiven livsstil man aktivt valt (när feministglasögonen väl är på är det ju omöjligt att ta av sig dem). Hur orkar du bemöta omgivningens hat och anti kommentarer? Hur gör du med alla omkring dig som inte delar dina tankar? Orkar du upprepa dig om din feminism för alla nya människor du möter? Om du får ett jobb o kollegorna/chefen är anti-feminister och mansgrisar av rang. Hur håller du ihop och har du kraft att orka ha överseende med alla idioter? Jag frågar för att jag känner att jag töms på energi hela jävla tiden och inte alltid orkar ta debatten o stå på mig, att inte vika mig. Man får ju många ovänner som radikal. Hur orkar du?har du tips? Kram!

 14. Hur ser du på att vara radikalfeminist samtidigt som en gör en intersektionell analys? Finns det ”hierarkier” mellan olika typer av förtryck, står något ut framför något annat? Hur isåfall enligt dig?

  Hur hanterar du risken att könsmaksordningen som (främsta?) problematik samtidigt kan uppfattas som att det exkluderar transpersoner?

  Hur tycker du att begreppet (alltså bara det faktum att uttala benämningen) RADIKALfeminism bemöts? Radikal som ord kan ju ha flera betydelser. Hur reagerar mottagare, både de som anser sig vara feminister och inte?

  På vilka sätt kopplas radikalfeminism till parlamentarism respektive utomparlamentarism? Hur och varför är olika radikalfeminister anhängare av vad?

  Tror du patriarketet kommer krossas? Hur och när?

  Tror du att någon yttring av makt/förtryck kommer krossas tidigare än någon annan (typ kön, klass, etnicitet etc). Varför/varför inte?

  Har du kvar vänner från tidigare bekanskapskretsar (från innan du själv var aktiv feminist), vänner som inte är feminister alls (kanske)? Varför, varför inte?

  Tycker du att det ofta uppstår ”diskussioner” mellan anhängare av olika grenar inom feminismen? Isåfall i vilka forum?

  Tack för en superblogg, och tack på förhand för svar! 🙂

 15. Hej! Varför gav du utrymme till den snygge Meeks som är en person som representerar allt dåligt maskulint som finns? I min värld borde en feminist göra precis tvärt om och ge personen så lite utrymme som möjligt för det du visar nu är att det är helt ok att misshandla, råna, våldta you name it bara du är snygg.

  Varför valde du även att publicera bilder på honom? Han är ju i en situation han själv inte valt med själva publiceringen även att det var hans eget fel att han blev haffad men genom att agera som du gjorde så objektifierar du honom samtidigt som du säger att objektifiering är förkastligt. Trovärdigheten i vad du säger faller ju med ett agerande som går så mycket emot ett feministiskt tänk.

  Så som radikalfeminister agerar och där även du så ger ni intrycket att ni hellre får en frispark i pungen på alla män än jämställdhet, det är exempelvis mycket negativa åsikter om det manliga könets dåliga sidor istället för att försöka promota de män som faktiskt gör något bra så man lyfter upp de männen som för sig väl och förkastar de som inte gör det.

  Hade nog kunnat bomba på med fler frågor men detta får väll räcka. Hoppas du tar dig tid att svara på dem.

  1. Hade kanske varit en intressant fråga om det inte varför för att jag inte har någon aning om vad du pratar om. Har aldrig publicerat bilder på denna människa.

   1. 23e juni publicerade du en bild på honom med bildtexten citat

    ”asså män som postar detta bildmontage o ba ”haha där ser ni, han är inte så snygg ju”. Ba va, är ni helt jävla blinda?! Karln är om möjligt snyggare på bild #2! WAWAWEEWA!”

    På din facebooksida som i sin tur länkade till den här möjligheten att ställa en fråga. Så jag ber igen om att få svar på frågorna.

    Här nedan har du en länk till bilden.

    https://www.facebook.com/ladydahmer/photos/pb.435447059840274.-2207520000.1408443535./785658031485840/?type=3&theater

    Nu utgår jag ifrån att det är du som driver facebooksidan med.

      1. Ungefär lika moget som att inte kolla upp vem det är en skriver till utan bara anklaga någon för saker den ej har gjort?

       1. Nu tappar du mig här lite. Vad har att jag tog miste om det med mognad att göra?

        Ditt svar har ju det, det är endast till för att förlöjliga och är således en härskarteknik, något jag trodde var reserverat för nazister och något som motarbetas av feminister?

        Jag ställer frågor till dig av egen okunskap för att jag vill lära mig hur en radikalfeminist tänker, tror du att du gör mig till feminist eller antifeminist så som du håller på och bemöter mig?

        Jag har bett om ursäkt för det i ett inlägg nedan och ändå tuggar du på, du svarar inte heller på frågan som du kunde svarat på varför det är mäns dåliga sidor som ges utrymme istället för att promota de bra sidorna och sträcka ut en hand till motsatta könet.

        1. Nej, är inte så taggad på att svara på en person som dels ställer frågor sjukt otrevligt dels inte ens bryr sig om att kolla upp vem den skriver till. Bättre lycka nästa gång.

 16. Hej!

  Tror du att det finns några medfödda skillnader mellan män och kvinnor, förutom de uppenbara, (snopp och snippa typ) ?

  För att nyansera lite, att en kvinna tex har den fysiska förmågan att bli gravid och bära ett barn, tror du att det också präglar hennes s.k natur i någon utsträckning? Eller tror du att allt är en social konstruktion?

 17. Hur ser du som radikalfeminist på de metoder som särartsfeminismen använder? Ställer mig verkligen inte bakom den rent ideologiskt/vad den vill uppnå, men ibland kan jag känna att det definitivt är betydligt mycket viktigare för feminismen att uppvärdera det som setts som kvinnligt, än det är att kvinnor ska ”bli som den manliga könsrollen”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *