Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

TRIGGERVARNING: VÅLDTÄKT. Om våldtäktskultur och varför våldtäktsskämt aldrig är okej.

Triggervarning: våldtäkt.

 

Jag konfronterades med denna ”julhälsning” tidigare idag och tänker lite på det här med våldtäktskultur. Hur det liksom anses vara ett roligt skämt att ha sex med någon som är fastbunden och som uppenbarligen inte verkar tycka det är en soft grej (av ansiktsuttrycket att döma)? Hur denna och bilder likt dessa delas av människor som tycker att det är helt okej att dra ett kul skämt på våldtagna kvinnors bekostnad. Kanske motiveras det med att dessa kvinnor ändå inte befinner sig i deras bekantskapskrets, eller kanske att de själva är så himla bra och aldrig skulle få för sig att våldta någon ”på riktigt”. Fan vet jag.

tz37yQR

Vad gör den här typen av ”humor” med kvinnor i detta samhälle? Jo, den spär på rädslan för att utsättas för våldtäkt, den objektifierar kvinnor och framställer övergreppet som ett ”roligt skämt”. Att objektifiera en kvinna är bland annat att konstruera denna som våldtäktsbar, att det är okej att använda henne som ett objekt för sin egen njutning. Kvinnor konstrueras som våldtäktsbara i det här samhället, och det är såklart en stor del av skälet till att våldtäkter över huvud taget äger rum. Om det inte var för den utspridda uppfattningen att det är okej att använda kvinnors kroppar för sin egen, ofta sexuella, njutning, så hade det inte ägt rum i alls samma utsträckning.

Våldtäkt är liksom inte bara en handling, utan det är ett ständigt överhängande hot som de allra flesta kvinnor är brutalt medvetna om och ständigt förhåller sig till. Många kvinnor är rädda för att gå ut ensamma när det är mörkt för att inte bli våldtagna, tar på sig vissa kläder och så vidare. Det är helt enkelt ett förtryck som sker inte bara när själva handlingen inträffar utan i hela samhället, hela tiden. Även kvinnor som inte utsätts för våldtäkt utsätts för den rädsla som våldtäktskulturen skapar.

Det är också så att även de män som inte våldtar tjänar på våldtäktskulturen. Om det finns en massa män som anses hotfulla och farliga för kvinnor så finns det en större benägenhet att acceptera ”vardagsförtrycket”. Alltså: lite tjatsex är ok för det är ju inte våldtäkt (vilket jag iofs tycker att det är, men aja), att höja rösten och kanske förolämpa ibland är ok för det är inte direkt misshandel. Som kvinna anses en behöva stå ut med en massa saker om en har hittat en så kallad ”bra man”. Dessutom finns det i en värld där allt ter sig hotfullt et större behov av att söka sig till det som framstår som tryggt, och i det här samhället anses det för kvinnor ofta vara att ingå under en mans beskydd, alltså söka sig till en heteromonogam relation, trots att det som känt är där det mesta kvinnoförtrycket sker i praktiken. Men den heteromonogama relationen har en sådan aura av trygghet att ingen statistik i världen kan ändra på detta.

Jag tror även att detta skämtande om våldtäkt används för att skapa en viss distans. De som skämtar tänker sig liksom inte att de kanske råkar skämta med någon som faktiskt har blivit utsatta för detta, i deras värld är det något som händer andra, inte de själva eller deras vänner. Detta är i alla fall en ursäkt jag stött på flera gånger, alltså typ: ”men om någon sa att hen blivit våldtagen skulle jag såklart inte skämta om det”, ungefär som om det inte vore lämpligt att visa lite jävla respekt INNAN en vet om en sådan grej. Faktum är att väldigt många kvinnor har blivit utsatta för någon form av sexuella övergrepp, och de som inte har blivit det har garanterat fått höra och anpassat sig till om hotet om våldtäkt.

Alla som delar och försvarar den här typen av ”skämt” spär aktivt på våldtäktskulturen, spär på den rädsla som kvinnor känner och bidrar till den utspridda acceptans som finns för den här typen av övergrepp. Det är därför det är så oerhört upprörande varje gång någon tycker att det är ”kul” att skämta om våldtäkt, för att det inte är något skämt för många utan en realitet en ständigt förhåller sig till, ett övergrepp som många har blivit utsatta för. Det är oerhört respektlöst att gå omkring och bräka ur sig den här typen av skämt med kvinnor närvarande, för när du gör det så är risken mycket stor att någon i din direkt närhet har blivit utsatt för en våldtäkt och mår ännu sämre av ditt normaliserande av det inträffad, helt utan att du vet om det. Vet du varför? För att våldtäkt är sjukt stigmatiserat i detta samhälle så det är inte direkt något folk går omkring och snackar om att de blivit utsatta för, och en bidragande orsak till denna stigmatisering är du och dina jävla ”skämt” om ett fruktansvärt övergrepp.

Det är inte heller okej i en grupp med enbart män eftersom även detta spär på våldtäktskulturen. Om ni har en sån här jargong internt så KOMMER den att smitta av sig när ni interagerar med resten av världen. Det är inte osannolikt att i alla fall någon av er får en mer avslappnad attityd till att begå övergrepp, troligen kommer ni alla att få det, för det är så våldtäktskultur fungerar. Något normaliseras i språket, i skämten, och detta leder till slut till att handlingen också normaliseras.

Så sluta bidra till våldtäktskulturen, bara sluta. Det är aldrig aldrig någonsin okej att sätta ett ”kul skämt” framför kvinnors rätt till sina kroppar.

På förekommen anledning: ja, jag vet att det är två män på bilden. Tycker inte att det spelar någon roll eftersom våldtäktskultur såklart kan spridas även så, det handlar om att konstruera sex som ett maktspel och att konstruera människor som våldtäktsbara. Tycker också att det är tydligt att den i underordnad position har mer traditionellt kvinnliga drag än den andra.

18 kommentarer till TRIGGERVARNING: VÅLDTÄKT. Om våldtäktskultur och varför våldtäktsskämt aldrig är okej.

 • burgschki skriver:

  Åh hade så gärna sett att denna text översattes till engelska (och tyska) vill dela till alla jag känner.
  I övrigt har jag noll att tillägga, mår bara så jävla dåligt över att män kan titta på en sån bild och tycka det är kul.

  • burgschki skriver:

   Läste diskussionen på facebook kring bilden och ser vid närmre koll att den ena renen inte är en kvinna och att bilden är tagen ur ett helt annat sammanhang. Iofs skitsamma eftersom texten inte förlorar sin relevans för det, finnsju tusentals andra bilder som anspelar på att våldtäkt skulle vara kul.

 • Sofi skriver:

  Åh jag blir så himla trött på alla som tycker att ”Man måste få skämta om allt, det är ju faktiskt bara ett skämt!”. Det konstiga är att i princip ALLA tjejer jag känner har varit utsatt för någon typ av sexuellt övergrepp (alltså blivit tagna på mot sin vilja, tjatsex, våldtäkt) vilket faktiskt leder till den ganska självklara slutledningen att i princip alla killar jag känner antagligen någon gång i deras liv har begått ett sexuellt övergrepp (Kanske inte uppsåtligt men ändå har det begåtts. För nej. Det är verkligen inte ”en viss typ av killar” som jag och mina tjejkompisar har råkat ut för utan det är ALLA slags killar.) vilket gör dom här typen av skämt sjukt problematiska. Nej. Uppenbarligen är det inte ”bara ett skämt” eftersom tjejer varje dag är med om situationer som tyder på att deras kroppar är mindre värda än männens (njutning) vilket kommer sig av en kultur där kvinnans nej är underordnat mannens ja och sådana här bilder och våldtäktsskämt föder den kulturen om och om igen. Så ja, Sluta skämta om det! Nu!

 • Friberg skriver:

  Håller med dig i det mesta men inte om en sak. Våldtäktsskämt kan visst vara ok. Den bilden du visar är givetvis inte det, mår illa bara av att se den men det finns flera fall av roliga och samhällsnyttiga våldtäktsskämt som synliggör mycket av det du pratar om.

  Louie CK har en rutin där samtycke är i centrum, Sarah Silverman har en rutin om skambeläggandet av våldtäktsoffer och varför så många kommer undan med dåliga/kränkande våldtäktsskämt. Det är inte vad man skämtar om, det är hur. Vilket perspektiv man har och vilket syftet är.

  Inte jättebra men relevant debatt på ämnet:
  http://www.youtube.com/watch?v=GtUb_E1qUHA

  • Sofi skriver:

   Fast hur kan du rekommendera det här klippet? Tycker du inte att det är pretty fucking obvious (ursäkta språket, blev inspirerad av språket) varför killen talar för att comedians ska få skämta om allting medan tjejen ändå menar att även skämt är makt och även skämt påverkar? Och när dom blir riktigt oense avslutar douchebagen med att säga att det bästa för att bli vänner igen vore nog om dom hånglade varpå tjejen ger honom en mördande blick PGA så jävla tröttsamt att bli förminskad till någon som nog behöver hångla lite för att en arg.

   Därtill för Jezebel en debatt om att komik ALLTID måste ses i sin kontext och drog ett exempel om att för 60 år sedan var tonen i skämten mot svarta mycket råare och not surprisingly vat även attityden råare och hårdare.

   Eller är det debatten under klippen du hänvisar till? Well inte så mycket bättre där eftersom den till stora delar handlade om någon dude som ville ha statitiska bevis på att vi lever i en våldtäktskultur?! Eh han kanske borde fråga ungefär alla tjejer han känner om de någon gång har varit med om ett sexuellt övergrepp (som för många kanske senare även innebar att de själva fick bära skulden för) för att få sina statistiska bevis?

   Överhuvud taget visade ju debatten att Han menade att en får skämta om allt medan hon menade att skämt också påverkat folks åsikter och okejar sådant som är ok. Men det var inte så att han pratade om att en faktiskt får skämta om allt beroende på hur en säger utan han menade snarare att en kan skämta om allt just FÖR ATT EN FAKTISKT SKÄMTAR och det fattar alla!

   Så vad är grejen? Vad var det du tyckte var bra och tänkvärt och lämpligt med att länka till ett inlägg som snarare styrker Fannys argument och inte ditt?

   Och Fanny: tack för din blogg, den ger mig så himla mycket!! Ursäkta megabombningen :O!

   • Friberg skriver:

    Jag är inte ute efter att stärka min sak, jag tycker att klippet visar på ytterligheterna den idiotiska snubbens aningslöshet och Lindy West gör många bra poänger men lyckas inte motivera varför visa saker inte går att skämta om. I slutändan så visar det sig att båda tycker ungefär samma sak, man får skämta om allt men man måste vara beredd på kritik och ta ansvar för vad man säger. Varför trodde du att jag ”höll” på Jim Norton?

    Jag skriver också att det inte är ett jättebra klipp, bland annat p.g.a. den där facking hångelgrejen. Men som sagt så är den relevant. Lindy har samma åsikt som jag har, även om det inte framstår så i början så märks det tydligt under debatten,

 • En han skriver:

  Vill bara tillägga att bilden inte har några antropomorfiska varelser av kvinnligt kön med. Gör ingen större skillnad på innehållet i texten, dock.

 • Agnes skriver:

  Du har så rätt. Jag har i och för sig själv aldrig varit rädd för att gå ut på kvällen osv, alltså aldrig varit rädd för våldtäkt, men jag fastnade verkligen för Sofis kommentar, om att alla män någon gång gjort sig skyldiga till sexuella övergrepp. För jag har haft få sexuella relationer som inte har inneburit tafsande, tjatsex osv. En enorm sorg i hjärtat att det var i en sådan relation jag som alldeles för ung hade min sexuella debut. Och även i de bra relationer jag haft har någon slags förtryck funnits, om än milt sådant, även i den jag befinner mig i nu. Det är för jävligt!! Jag är inte någon ultrafeminist som motsätter mig alla sorters könsroller osv, men sexuella övergrepp och det maktutövande ALLA MÄN JAG TRÄFFAT gjort sig skyldiga till är fan för mycket. Jag orkar inte.

 • Hinner inte mer än skumma texten nu men vill så gärna skriva en tanke, om det är någonting som du redan tagit upp i texten ber jag om ursäkt. Hur ser du på människor som hanterar livsproblematik med humor, skämt & skratt för att detta hjälper dessa att cope med problem i världen & sådant som drabbat dom själva? I detta fall är exemplet: hur ser du på ett våldtäktsoffer som smälter övergreppet med att skämta om sexuella övergrepp?

 • Egon A skriver:

  Är sådana här skämt vanligare än jag tror kanske? Jag har nog aldrig hört(eller iaf inte uppmärksammat det) ett sådant skämt varesig på fest eller på något jobb vad jag kommer ihåg. Jag kanske bara har tur att hänga bland personer som inte säger sådana.

 • Natalia Batista skriver:

  Fast nu håller jag inte alls med dig, tyvärr. Visst, jag ogillar våldtäktsglorifieringar i såväl foton som teckningar, men…

  För det första är den där våldtagna renen en hane (och troligen tecknad av en tjej). Det är mer komplext än bara ”män som skor sig på kvinnors sårbarhet”. Denna bild kan lika gärna ses som feministisk, då kvinnan med pennan låter en man utsättas för det som kvinnor vanligtvis utsätts för. I vårt patriarkala system ter sig revolt på olika sätt; en del går i demonstrationståg, andra tecknar yaoi.

  För det andra är detta en teckning. Ja, och dessutom furry, alltså på två antropomorfa figurer. Att likställa fantasifoster som denna med våldtäktskultur bland ungdomar eller tjatsex mellan ett älskande MÄNNISKO-par är ett långt steg.

  Dessutom, hur vet du att detta var menat som ett skämt från början? Det ser snarare ut som en seriös porrbild, hämtad från valfri yaoi-gallerisajt. Ett f.ö. nästan helt kvinnodominerat forum. Att nån av dina vänner lade upp det offentligt med ett ”höhö” betyder inte att skaparen hade den intentionen. En del tänder på fötter, andra på detta. Att ens påstå att detta är ett skämt tror jag en del skulle se som påhopp på deras relativt oskyldiga sexuella yttring.

  Att glorifiera våldtäkt i bild är inte rätt, men att teckna två renar som sätter på varandra är en sak, och att filma en våldtäkt är en annan. Vi måste se skillnad på vad som är FAKTISKA brott och vad som är fantasier, och inte censurera folks tankar. Hellre tecknade renar än trafficking-offer, tycker jag!

  • Fanny skriver:

   Vilken jättekonstig grej att ställa tecknade renar mot traffikcingoffer, det är ju en del av samma kultur, våldtäktskulturen.

 • Jag tolkar inte bilden som våldtäkt. Kanske snarare då min ”personliga kontext” ligger nämare BDSM-kulturen – tolkar rosetten som bakbinder som något man gör omsorgsfullt.
  Jag kan se hur bilden tolkas som våldtäkt. Men jag kan likväl se hur den är ritad av en BDSM-intresserad furrie?
  Bara för att någon ser ut göra något motvilligt så innebär det inte att det är motvilligt. Kunskap kring frågan är individuellt – en bedömning man bör gör själv.

  Skulle utan dåligt samvete kunna skicka detta till mina vänner med ett BDSM-intresse. Eller vänner som jag vill ”chocka”/”förfära”.
  Kanske inte skicka till familj och kollegor. Det handlar om kontext – tror jag.

  Sen finns det alltid svin som skrattar och förstärker våldtäktskultur, såklart. Väljer nog bara inte att se att människor i min omgivning skulle vara de svinen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv