FAQ

Här kommer en FAQ om mig och mina åsikter. Det finns även en FAQ om feminism här.

Var står du politiskt?

Jag är kommunist och radikalfeminist. Det vill säga: jag vill avskaffa kapitalismen och patriarkatet, sedan ska vi alla leva i frihet och överflöd. Det kommer bli fruktansvärt maxat.

Varför skriver du hen fast du vet könet?

Jag försöker att skriva genomgående könsneutralt, om det inte är nödvändigt att göra annorlunda för förståelsen. Av detta skäl använder jag hen, partner, syskon, förälder, efternamnar människor och så vidare. Mer om detta kan du läsa här, här och här.

Kan du berätta exakt hur den här enskilda mannen förtrycker kvinnor?

Nej, för jag har troligen inte träffat den enskilda mannen. Däremot har jag skrivit mycket om hur kvinnoförtrycket tar sig uttryck i praktiken. Det mesta kan du hitta här, eller under min kategori ”relationer”. Håll till godo!

Vad menar du med ”alla män förtrycker alla kvinnor”?

Detta har jag skrivit om här, här och här. Förslagsvis kan du även läsa om min förståelse av patriarkatet som helhet här.

Hatar du män?

Nej, men jag hatar den socialt konstruerade manligheten och den struktur som gör män till förtryckare. Här har jag skrivit om skillnaden på att hata män och att se det förtryck män utövar, och här har jag skrivit om problemet i att förtrycket utövas av de vi älskar.

Varför är du så arg?

För att vi lever i ett patriarkalt, rasistiskt och kapitalistiskt samhälle där människor dagligen berövas sin frihet och sina liv.

Vad röstar du?

Jag tror egentligen inte på parlamentarism, men jag kommer troligen rösta på vänsterpartiet.

Hur engagerar du dig utanför bloggen?

Jag är med i en tjejjour, där jag bland annat har stödsamtal med tjejer. Jag kommer också att börja engagera mig i Uppsala kvinnojour nu till hösten. Sedan så tycker jag att bloggen är et väldigt viktigt politisk engagemang, eftersom många personer upplever att de får insikter om sitt liv av att läsa mina texter. Det är viktigt för mig.

Vad pluggar du?

Jag ska läsa andra året på pol.kand. programmet i Uppsala, och satsar på att även ta en kandidat i genusvetenskap. Sedan ska jag troligen läsa en master i statskunskap.

Vad har du för framtidsplaner?

Jag skulle gärna doktorera, men det är ganska svårt. Utöver det hoppas jag på att jag på ett eller annat sätt kommer kunna försörja mig på skrivandet. Sedan: revolution.

21 reaktioner till “FAQ”

 1. Vore kul om du skrev lite om dig själv i övrigt också : typ vad du gillar för filmer, musik böcker etc.

 2. Förslag på andra frågor att svara på:
  Vad är feminism för mig? Vad ska feminismen uppnå? Vad innebär kommunism för mig? Var kan jag läsa mer om feminism (rekommendera böcker)? Kan du rekommendera andra bra bloggar? Måste man sluta raka benen som feminist, enligt din uppfattning?

 3. Hej Fanny!
  Efter att ha flyttat till utlandet har jag äntligen upptäckt hur viktig feminism verkligen är och att vi i Sverige (även om det fortfarande är långt kvar) har kommit mycket längre än andra länder (tex. i Japan där jag är nu).
  Just nu försöker jag att bara läsa så mycket böcker och bloggar/forum om feminism som jag bara kan, men jag tycker att det är lite jobbigt att min pojkvän (som är japan) inte hänger med i svängarna så att säga. Jag försöker att förklara det jag läser för honom men min Japanska är inte helt hundra och jag tycker själv att det låter som att jag mest bara kritiserar honom, fast det jag egentligen försöker göra är att förklara vad det handlar om osv.
  SÅ, min fråga är om du vet några bra böcker/författare om feminism som har blivit översatt till flera olika språk, eller en japansk författare/bok.

  Mycket tacksam för svar!
  Ha en fortsatt trevlig dag!
  MVH Hanna

  1. Jag tror inte på parlamentarism öht så ser det som ganska menlöst att lägga min röst på det system jag egentligen skulle vilja ha. Däremot så vill jag ändå lägga min röst på ett alternativ som jag tror skulle förbättra något.

 4. Hur uppnår vi frihet och överflöd? Vad menas med frihet? Vi måste få mat i magen på något sätt. Vem fixar mat åt oss?

  Hur ser ditt drömsamhälle ut, och hur upprätthåller man det samhället?

  1. Inte direkt, men det borde ju gå att prenumerera på den om du kollar inställningar för bokmärken i webbläsaren.

 5. Hej,

  Såg programmet Trolljägarna och blev intresserad. Men när jag läser här så undrar jag ett par saker. Du tror inte på parlamentarism och är kommunist. Hur vill du genomföra kommunismen då? Det pekar lite åt det odemokratiska hållet tycker jag. Jag har kanske fel.

  Mvh,

  /Hår av Hen

 6. Hej!
  Vad tycker du om feministiskt initiativ – är det ett parti du kunde tänka dig att stöda?

 7. Måste bara få säga att din blogg är bland det mest uppfriskande jag hittat på internet på länge. Du skriver långa, kvalitativa inlägg och åtminstone vartannat är en total aha-upplevelse. Varför den här typen av blogg inte är större än Blondinbella-typen är skrämmande.

  Du har främst gett mig insikter kring hur ”helt vanliga sjyssta killar” också kan utöva strukturerat förtryck utan att varken jag eller de inser det. Att som tjej alltid behöva bära det emotionella lasset t.ex., eller killars rädsla att blotta svagheter och framstå som halvbra på något vilket leder dem till att inte ens försöka (trösta mig när jag är ledsen).

  Det intressanta är när man medvetet slutar med detta en dag, bara för att testa. Bitchstämpeln hänger i luften hela tiden.

  Vidare är jag fett trött på att framgång ska definieras i linje med hur väl folk lyckas armbåga sig fram och hur mycket pengar det genererar. Personlighetsdrag såsom ”driv” och ”entreprenörsanda” premieras mer än att helt enkelt vara snäll eller hjälpa pensionärer över gatan. Vi borde få poäng för altruistiska gärningar och det enda sättet att tjäna pengar borde vara att växla in sina altruismpoäng.

  Och Fanny, det är himla synd att du ska behöva må så dåligt som du gör. Men det kan också vara det som gör dig så bra. När man har haft det taskigt så ifrågasätter man allt. Varför ifrågasätta om allt är bra liksom? Jag mådde också dåligt för ett antal år sedan (är några år äldre än dig) och det var såklart sugigt. Men jag hade aldrig bytt bort det, för jag vet att det har ökat min empati och sympati inför mänskligheten.

 8. Hej!
  Jag skriver en uppgift i skolan om feminism och min lärare vill att jag ska skriva om hur två olika sorters feminism (radikal- och liberalfeminism) skulle vilja lösa det sexuella förtrycket mot kvinnor… Och jag är feminist, men inte så insatt i dessa två olika delar och behöver därför hjälp.
  Min fråga är alltså: Hur skulle du som radikalfeminist vilja gå till väga (alltså göra för skillnad i samhället) för att stoppa det förtyck som finns mot kvinnor?

  1. Hejdu, skulle kunna ta och svara på denna fråga i ett inlägg om du vill. Kommer isf även posta denna kommentar i inlägget, men utan namn.

 9. Hej! Jag skriver en vetenskaplig rapport om hur kvinnor skildras i heterosexuella kärleksrelationer i ungdomslitteratur. Har du tips på någon/några bra litteraturstudier (böcker som går att låna på bibblan eller tidigare rapporter) som handlar om ex maktbalanser i förhållanden och sådant? 🙂

  1. Brukar ju rekommendera feta kallas kärlek,men det är ingen litteraturstudie. Kan nog vara till nytta oavsett dock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *