Det personliga är politiskt.

IMG_20130911_142628Jag går igenom mycket jobbiga saker just nu, sådant som jag inte kan skriva om här av respekt för människor som står mig nära, men också för min egen skull, för att jag är rädd. Det gör mig ledsen, för det är något jag tycker är fint med den här bloggen och ni som läser den; erfarenhetsdelandet. Jag är tacksam över att kunna skriva om mina erfarenheter i patriarkatet och att den historian möts med systraskap och förståelse, och jag är tacksam för att få ta del av era berättelser, för de gör att jag förstår så mycket mer. För mig är detta en viktig feministisk kamp, att tala om de förtryck som är vår vardag, att politisera det och hjälpa varandra att förstå det i kollektiva termer. Det är betydelsefullt för mig och jag tror att det är det för många andra.

Alla dessa samtal som förkastas som tramsiga, patetiska och kvinnliga känsloklabb, alla dessa samtal är en del i kampen. Att själv förstå och få andra att förstå att ens erfarenheter inte är individuella, att de tvärtom dels av miljoner kvinnor, det är politik. Det är där den politiska handlingen kan börja, i att definiera sin livssituation och sina problem som politiska, inte privata. Och detta är också något som patriarkatet bekämpat. Genom att individualisera erfarenheter av förtryck så fråntas kvinnor denna möjlighet till kollektiv handling, till politisk handling.

Att vara öppen med sina erfarenheter, med sina känslor och det förtryck en blivit utsatt för är ett sätt att kämpa. Att visa förståelse för andra kvinnors berättelse och att hjälpa dem förstå den är ett sätt att kämpa. Det personliga är politiskt. Glöm aldrig det.

9 reaktioner till “Det personliga är politiskt.”

 1. Du skriver väldigt väldigt bra.

  Hej!

  Vi är två tjejer som gör en storsatsning på en hemsida om vardagen som psykiskt sjuk. Vi vill att andra psykiskt sjuka ska finna lite hopp i vår blogg och kanske inte känna sig så ensamma som man lätt gör.

  Vi skriver om depression, emetofobi(spyfobi), borderline, destruktiva förhållande, asperger, add, självskadebeteende och ångest.

  Hoppas du gillar vår hemsida. Hör av dig 🙂

  Emma och Jonna

 2. Tack för påminnelsen!

  Hoppas du/ni kan ta er igenom det jobbiga. Kanske kan dessa erfarenheter delas när lite tid har gått?

  Och tack för din kamp och dina texter som ger insikt och som påminner om att en inte behöver vara artig och ”lagom” feminist. Kärlek!

 3. Det har ju iallafall betytt väldigt mycket för många att du delat med dig av så mycket (och givit utrymme för andra att göra samma sak). Det vet jag ju dels för hur det har stärkt mig och hjälpt mig förstå mig själv, men också att jag sett det hos andra i kommentarsfältet här. Du är verkligen en hjälte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *