Om svensk alkoholkultur.

Lady Dahmer har skrivit ett inlägg om svensk alkoholkultur appropå den här hetsen som finns bland mammor att man absolut inte får dricka alkohol inför sitt barn. Hon skriver om hur det var i hennes familj, att där var det mer naturligt att man drack inför sina barn, att barnen fick hänga med ut på krogen och så vidare.

Men svenskar super. Vi har inte alkoholen i vår vardag och det är ju verkligen så det är. Vi dricker mer sällan (även om det har börjat förändras) men mer när vi väl dricker, och alkoholen är mer skambelagd. Vi har en lång tradition av nykterhetsrörelser som har sitt ursprung just i att vi söp för mycket, det var fan till och med nära att alkohol blev olagligt i och med omröstningen som hölls någon gång på 50-talet (tror jag, Karl vet säkert svaret).

Man kan dricka alkohol så gott som dagligen och vara beroende utan att för den sakens skull skada sig själv och sin omgivning (mer än vad man skadar sin lever, då). Folk är beroende på olika sätt och bara för att man är beroende av det där glaset vin för att riktigt lugna ner sig efter en stressig dag så betyder inte det att man blir skitfull och slåss eller gråter. Nu menar jag inte att beroende är något bra för det, men man kan hantera det på så otroligt olika sätt och detta glöms tyvärr ofta bort när alkohol diskuteras.

Svensk alkoholkultur handlar om att dricka för att döva smärtan. Jobba hela veckan i gruvan och sedan komma hem, dricka en flaska brännvin och slå sin fru, och sen skäms man. Medelhavets alkoholkultur handlar om att dricka för att njuta. Självklart kan man inom dessa båda kulturer bruka fel och för mycket men det är inte konstigt att den svenska leder till mer skuld och skam, mer smusslande och en större stigmatisering för den som ändå blivit beroende.

De flesta har sin första fylla någon gång vid 15-16, de blandar en häxa av sina föräldrars sprit och sedan super de sig asfulla i nån park. Det är inte ett särskilt skonsamt sätt att introduceras för alkohol på. I andra familjer så låter man barnen smaka och kanske få lite vin själva till maten utan att de berusar sig. Personligen så tror jag att det skapar en betydligt mycket sundare syn på alkohol, med fokus på smak och att ha trevligt med alkoholen som ett schysst komplement snarare än alkohol och fylla i fokus.

20 reaktioner till “Om svensk alkoholkultur.”

  1. Du har information om de folkomröstningar som hållits i Sverige hos SCB, och det var ju mycket riktigt liten marginal mot rusdrycksförbud, fast det var 1922. På 50-talet hade nog de flesta blivit avskräckta av hur t.ex. försöket med förbud i USA visat sig fungera i praktiken.

      1. Ja, förbudet infördes 1920, och det blev dramatisk ökning av illegal tillverkning och försäljning av alkoholdrycker, ofta organiserad av gangsterligor, och en massa våldsbrottslighet relaterad till detta. Efter 13 år hade de fått nog.

  2. Jag ser inte värdet i att exempelvis servera ett glas vin till maten till min framtida sextonåring. Är det inte bevisat att den som erbjuds alkohol i sitt hem börjar bruka alkohol till en högre grad tidigare än den som inte erbjuds alkohol? Samt – jag tycker inte att barn, yngre ungdomar & droger hör ihop. Alls. Då vill jag heller inte lära mitt barn att det är passande att nyttja droger i för tidig ålder. Visst är det vanligt att femtonåringar super sig redlösa på ett ogulligt sätt & inleder första fyllan på så sätt, men det finns ju även dom som inte dricker alls & jag tänker försöka få mitt barn att inse att droger är OK, bara h*n väntar (förklara varför det inte är bra om man är för ung), & jag kommer inte att framstå som en hycklare heller får jag anta då jag själv inte hade mitt första rus innan jag var 21.

    1. Mig veterligen finns det inget sådant samband vederlagt. Sen måste man också tänka på hur alkoholen brukas, vilket är den stora poängen i mitt inlägg. Jag tror inte att man kan komma ifrån att barn/ungdomar kommer att bruka och då måste man ge dem verktyg för att bruka på ett rimligt sätt. Vad jag har hört så är dessutom den här skräcken om vad som händer om man brukar alkohol ung väldigt överdriven.

      Själv väntade jag med min alkoholdebut tills jag var 16, vilket var ganska strongt med tanke på att alla mina vänner drack långt mkt tidigare. Sedan så drack jag knappt på flera år och började dricka regelbundet i slutet av gymnasiet.

      1. Men som sagt så går det ju utmärkt att komma ifrån att vissa barn & ungdomar brukar. Alla ungdomar berusar sig inte & min strävan är att mitt barn ska vara en av dom som inte gör det. Svårt? Ja. Omöjligt? Nej. Hjälper det min strävan att servera alkohol i hemmet? Knappast. Jag kommer inte att pracka på barnet skrämselpropaganda så att det uppstår en skam i det hela, & barnet ska också förstå att jag inte blir arg om h*n kommer hem berusad, men jag skulle aldrig uppmuntra det.

        1. Du verkar ha en himla vettig inställning. Det jag tycker är problemet generellt är att vuxna i sin iver att barnen aldrig ska dricka/knarka vägrar ge sina barn kunskap om droger och alkohol som skulle kunna vara användbar. Jag anser att man ska lära sina barn hur man ska bruka droger om man nu ska bruka dem, det behöver inte innebära att det bjuds i hemmet men det är det där stigmatiserandet och hyshpyshandet jag ställer mig emot.

          1. På den punkten är vi till fullo överens. Min idé är ju heller inte att mitt barn ALDRIG ska bruka någon drog (jag rullar gärna min unges första joint om den i mogen ålder är intresserad), men inte i barnaålder. Jag tror heller inte på att låtsas om att alla droger är djävulen, att ljuga om risker m.m. för att avskräcka mitt barn. Tror på sanningsenlig information om hur droger kan vara dåliga & bra, vilken effekt dom kan ge & hur man hanterar denna, samt varför jag inte vill att mitt barn ska bruka i för unga år & varför jag själv väntade tills jag inte längre var ett barn.

  3. Att bjuda hemma har ett direkt samband med ett ohälsosamt drickande senare i livet. Tror systembolaget har information om detta, annars är det bara att googla, det finns mycket studier kring detta.

    1. Det har jag aldrig hört talas om (läste på systemets hemsida också men hittade inget). Däremot löper folk som börjar dricka tidigt statistsikt sätt högre risk att bli alkoholister. Men vad som gör dig till alkoholist är så mkt annat också, som hur du hanterar alkoholen. Sen beror det såklart på hur man blir bjuden i hemmet, om en förälder är alkoholiserad och struntar i om avkomman dricker sig redlöst berusad i hemmet vid femton års ålder, på deras sprit, då finns det ju ett problem. Men att låta barnen smaka på ett gott vin vid en festligare middag, några gånger per år, det tror jag inte leder till alkoholism över huvud taget. Snarare en sund syn på alkohol, att man kan dricka för att det är gott etc.

    2. Det stämmer, har bevisats i flera undersökningar (vet dock inte hur jag hittar dem). Det är väl i princip ett vedertaget faktum, att de som blir bjudna hemma löper större risk för alkoholrelaterade problem senare i livet. Ju tidigare man bjuder, desto större är risken.

      1. Det jag har hört är att ju tidigare man dricker desto större är risken. Huruvida det erbjuds från hemmet eller ngn annanstans ifrån har jag aldrig sett belägg för att det skulle spela roll. Sen kan det säkert finnas, men jag hävdar fortfarande att det beror väldigt mycket på hur det bjuds och i vilken kontext.

  4. Jag har inte bestämt mig riktigt om jag vill bjuda mina framtida tonårsbarn på alkohol vid middagsbordet, men att ta ett glas vin eller två själv i samband med måltid eller framför kvällsprogrammet, det har jag inga problem med. Det inpräntar ju en normal och avslappnad inställning till alkohol som tillbehör snarare än huvudrätt.

    1. Lite så. Sen förstår jag öht inte synen på att man ska anpassa minsta lilla grej för sina barn, men det är en annan fråga. Sen är det ju en självklarhet att man inte blir riktigt packad med sina barn.

  5. Lustigt nog, trots att du hade 30 år fel på tiden för folkomröstning, så hade du ändå rätt på ett annat sätt. Det som hände på 50-talet var att det dåvarande stränga reglementet för alkoholförsäljning (”motboken”) avskaffades.

  6. Mina föräldrar drack ofta men som tillbehör till maten och jag fick aldrig se dem berusade. Det samt att de höll på att man inte får dricka alkohol tills man är myndig gjorde att jag höll mig från festsupandet – helt kunde de inte stoppa det dock när det förekom mycket hos kompisar MEN jag har aldrig druckit mig berusad när jag var x<18 år gammal. Hade jag fått smaka alkohol innan jag blivit 18 år så hade jag antagligen inte druckit alls; antagande, ja, men hade jag fått doppa tungan i vin en gång hade jag inte velat dricka mer alls då jag absolut hatar vin och känner inte en enda annan unge som gillar det.

    Och huvudsakligen; skillnad på att låta smaka och sen servera alkohol.

  7. Lustigt att varenda en som säger att det finns ett vedertaget samband mellan att serveras alkohol av sina föräldrar och senare dricka problematiskt, eller att de tror att det finns det, inte kan hänvisa till någon källa. Visst skulle det kunna vara så, men det vore fint att få se någon studie på det. Jag har inte heller kunnat hitta något när jag googlat vid tidigare tillfällen och börjar undra om folk verkligen är källkritiska eller om de bara läst en notis i Aftonbladet och tror att det måste sätmma..?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *