Vem får vara med och krossa idealen?

Det här tycker jag är svinkul. Egoina har dragit igång någon kampanj för att krossa osunda ideal (bara det, liksom) där hon har uppmanat folk att skicka in bilder på sina lår. Paow vill såklart inte vara sämre och uppmanar även sina läsare att skicka in bilder på sina kroppar. Resultatet blir att Paows smala, snygga fjortisläsare skickar in bilder på sina förhållandevis snygga kroppar.

Sen bryter stormen lös. Folk blir svinsura på Paow eftersom hon bara lägger upp bilder på smala tjejer (stämmer det ens?). Paow skriver ett inlägg till sitt försvar där hon frågar om hon verkligen ska strunta i bilder på smala tjejer, vilket jag tycker är en otroligt rimlig invändning. Om man tänkte publicera bilder på folks kroppar så ska man väl publicera alla som kommer in?

För det första så är inte alla tjejer som Paow lagt upp bilder på skitsmala. För det andra är det ju inte så konstigt att det är så i och med att Paows läsare är yngre, och de flesta börjar inte bygga upp sina fettdepåer fören efter fjortistiden. Sen skriver hon ett till inlägg där hon kritiserar Egoinas snabbmatskonsumtion och tycker att hon uppmuntrar till osunda vanor. Då blir Egoina skitsur och lämnar redaktörsjobbet på Paows pojkväns bloggsajt.

Det är såklart sjukt omoget av Paow att säga att Egoina kommer att dö av övervikt men hela den här soppan sätter verkligen fingret på det otroligt problematiska i att ”krossa idealen”. Det är bara de med rätt kroppsform som får göra det. Om man är för smal så fungerar ens kropp inte i den normativa ”krossa idealen”-mallen, är man för tjock och ohälsosam så är det också destruktivt. Man ska vara lite gulligt småmullig som Egoina. Låren går visserligen ihop, men hon är fortfarande snygg.

Jag kan också känna att dessa kampanjer ökar medvetenheten kring min egen kropp. Jag skulle till exempel aldrig ha tänkt på huruvida mina lår ”går ihop” eller ej om det inte var för Egoinas kampanj kring det. Och hur mycket jag än blir matad med att det är okej att se ut på en massa olika sätt så kommer jag fortfarande att ha mina preferenser. Det bästa sättet att komma åt detta är, i alla fall för mig, att helt enkelt inte tänka på det så mycket.

10 reaktioner till “Vem får vara med och krossa idealen?”

 1. Det mesta av det du säger är naturligtvis rätt och riktigt. Jag blir också irriterad över de som blir arga på Paow för att hon för det första lånat idén (so what?) och för att hon för det andra lägger upp bilder på smala kroppar. Jag tror inte att hon sitter och väljer ut de bilder hon lägger upp, utan hon får säkert in många fler smala bilder än andra. Dels för att hon har unga smala läsare generellt sett, och dels för att fler smala/”lagom stora” människor har modet att skicka in en helkroppsbild. Och personligen så tycker jag att både tjocka och smala och mittemellan ska synas så att man får intryck från alla delar av spektrumet.

  Däremot tycker jag inte att man ska undvika sådana kampanjer bara för att det ökar fokusen på kroppsideal som helhet. Den fokusen finns redan och således måste det finnas en motvikt också, annars blir det väldigt vridet. Både Egoina och Paow har tusentals unga läsare som lätt tar intryck, och det är dem en sådan här kampanj vänder sig till. Inte till dem som redan har lärt sig att vara okej eller till och med nöjda med den de är.

  1. Jag ser absolut meningen med kampanjerna, men jag tycker att det kan vara problematiskt också. Ibland känns det som att det bara blir så jävla mycket tjat om kroppar hela tiden.

   1. Jag håller med Fanny här. Jag anser att ett av de stora problemen är den gigantiska fokus som finns på kvinnokroppen. Den ska granskas, fixas och kontrolleras. Så länge den får den här uppmärksamheten, så kommer förhållandet till den fortsätta att vara osund och hämmande. Problemet är väl inte att det finns trådsmala tjejer, lika lite som att det finns mulliga? Utan att det finns strukturer som exploaterar och lyfter fram den ena som ideal och alla andra som fula. Att försöka krossa det här idealet med ännu mer fokus på kvinnokroppen tror inte jag funkar. Ibland kan jag bara önska att man såg på kroppen rent funktionellt. Så länge den funkar för det den är till för, så kan man nöjd.

 2. Blev alldeles vimmelkantigt av hela historien. Har folk verkligen inget bättre för sig än att sprinda negativ energi?

 3. Håller med dig i det du skriver. Skitsmala var då inte alla i paows inlägg- bara smala i olika grader. En hade ju t.o.m. mullig mage. Alla borde få synas, oavsett de är skitsmala, mera normalsmala, mulliga eller tjocka. Eller någonting annat. Konstig att Egoina måste kritisera Paows initiativ- det är ju precis som du skriver naturligt att de flesta som skickar in bilder på sig till Paow är smala, då läsarna hos henne är yngre än Egoinas läsare. Dessutom får många tjejer skit för att de är så smala, och också det är ju ett ideal att krossa. Kanske är Egoina mest sur för att Paow ”snodde hennes idé”. Men man har faktiskt inte ensamrätt på att peppa tjejer till bättre självkänsla.

  Till sist tycker jag att kroppen i paows krossa idealen-inlägg var ashet!

  1. Egoina lackade mest ut för att Paow sade att hon skulle dö i överviktsrelaterade sjukdomar, vilket jag tycker är en befogad reaktion. Paows läsare är de orimliga i den här kontexten.

 4. Jag har inte följt den här beefen, men rent generellt tycker jag att det lätt blir lite fel när det ska göras såna där ”titta, så här ser normala kroppar ut!”-grejer. Det blir liksom lätt att det handlar om jämförelse ändå, även om det inte är syftet.

 5. Jag förstår din poäng, har inte tänkt på det ur det perspektivet utan har bara blivit glad över Egoinas initiativ. Jag tror att det iaf på kort sikt gör några tjejer glada.
  Angående grejen med Paow så blev jag först impad över att hon hakade på, jag trodde inte att den tjejen hade så mycket innanför pannbenet. Men när hon sedan kallar Egoina för mullig och att hon kastar skit på de som äter nyttigt så blev jag irriterad, det är ju osanning. Klart Egoina blir sur/ledsen.
  Egoina hade inte sagt något negativt om Paows kampanj innan, det var snarare Paows läsare som reagerade över hur många av bilderna som var på smala människor. Dessutom har Egoina varit tydlig med att både lår som går ihop och inte är lika bra.
  Menar inte att låta som värsta Egoina-aktivisten.. O:-) Men om man följt diskussionen från start så är det ganska lätt att se vem som egentligen betett sig omoget.
  Gillar din blogg btw, hit kommer jag tillbaka 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *