Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Vi borde fira feminismens framsteg.

Imorgon är det internationella kvinnodagen och i samband med detta dyker det alltid upp en massa diskussion kring huruvida vi ska ”fira” denna dag, om det är okej att säga grattis och så vidare. Många verkar vara av åsikten att det absolut inte finns något att fira eller säga grattis till eftersom samhället inte är jämställt.

Jag tycker att det är tråkigt att läsa text efter text om att det minsann inte alls finns något att fira och att detta är en dag vi ska tänka på smärta och lidande och så vidare. Givetvis ska vi göra det, det handlar ju om feminism som ju handlar om att bryta kvinnoförtryck, men jag tycker också att vi ska ta denna dag för att påminna oss om vår styrka och allt vi har åstadkommit. Detta är faktiskt något att fira. Feminismen har nått åtskilliga framsteg och lever idag vidare, detta är något vi bör fira.

Jag tror det finns en risk i att ständigt bara peka på allting som går och gått dåligt, alla sätt feminismen motarbetats och motarbetas på. Jag antar att de en vill säga är att slaget inte är vunnet, att kampen inte är över, men tyvärr slår det ofta över i resignation inför patriarkatets vidrigheter. Jag tror att vi måste bli bättre på att lyfta fram de strider vi faktiskt vunnit, för sådana finns det ju gott om. Jag tror att vi måste bli bättre på att blicka tillbaks och se på hur vi kämpat innan, vad som funkat och inte funkat.

Jag tycker att vi borde fira internationella kvinnodagen, jag tycker att vi borde säga grattis till andra feminister för den kamp de lyckas utföra och de segrar de lyckas vinna. Sedan ska det såklart inte övergå i någon glädjeyra där vi inbillar oss att striden är vunnen, men jag tror att det går att fira framstegen och ändå erkänna att det finns mycket mycket kvar som behöver göras.

12 kommentarer till Vi borde fira feminismens framsteg.

 • Mella skriver:

  Tycker detta låter som ett vettigt sätt att fira kvinnodagen! Själv har jag retat mig på de män som ska ”fira” detta med att uppvakta sina kvinnor med blommor och grejer, som om det vore någon himla alla hjärtans dag.
  Men genom att uppmärksamma feministiska framsteg och säga grattis till andra kvinnokämpar så uppmärksammar man dagen för det den faktiskt ska handla om, samtidigt som man gör dagen till något glatt och positivt. Bra inlägg!

 • SA skriver:

  Precis som Mella säger så tror jag att många, inklusive jag själv, inte vill använda sig av ordet fira just på grund av att det lätt hamnar i ”fira kvinnan” som typ varm, god, vän och fantastisk varelse, väsensskild från mannen i alla möjliga olika avseenden och därför behöver en speciell, egen dag om året för att riktigt ordentligt omhuldas och tas om hand. Skämmas bort. Som mors dag. Ytterligare en dag att köpa presenter och ägna sig åt (ibland nästan förlöjligande) särbehandling. Där får 8 mars aldrig hamna eftersom det handlar om ett politiskt ställningstagande. Däremot gillar jag din vinkel på det hela och ska faktiskt se till att sprida det budskapet. Tror det kan vara vettigt att uppmärksamma just detta i medie- och bloggosfären istället för, eller åtminstone jämsides med oräkneliga texter om alla problem som finns kvar osv osv. Vänsterpartiet brukar för övrigt vara rätt duktiga på detta, i alla fall internt.

  Mm, det här fick mig att tänka en vända till. Bra!

  • Fanny skriver:

   Ja, den typen av firande tycker ju inte jag heller vi ska ägna oss åt. Tänker med fira som första maj firas.

 • Isabella Swan skriver:

  Jag tycker att internationella kvinnodagen är en bra universaldag. En dag för att fira/glädjas åt de framsteg som har gjorts (och med tacksamhet tänka på de som har gått före och drivit de förändringar som ledde fram till dem), en dag för att peppa varandra att fortsätta jobba, en dag för att uppmärksamma missförhållanden som finns kvar, inte minst kvinnors situation i andra länder än Sverige.

  Sedan tycker jag personligen inte att det är något fel när random man köper blommor till sin fru/flickvän/syster/polare på kvinnodagen om han nu känner för att göra det. Jag har också svårt att finna det löjliga i om barn (vuxna eller ovuxna) uppvaktar sina föräldrar på mors/fars dag, även om jag vet att de från början är kommersiella uppfinningar. Jag tycker inte att det är något löjligt eller förlöjligande i att uppvakta den som tagit hand om en när man inte kunde ta hand om sig själv (Har man föräldrar som skitit i en och som man inte gillar är det ju bara att låta bli att uppvakta; jag uppvaktar inte folk jag inte gillar när de fyller år heller. Jag köper inte att det skulle vara förnedrande mot den som inte haft en bra relation till sina föräldrar att den som haft en bra relation till sina föräldrar ger uttryck för detta. Det är lite som att tro att man måste sluta tala om vardagsbekymmer med en kompis som fått cancer.). Men då tycker jag ju på ett generellt plan att vi borde uppmärksamma varandra MER snarare än mindre.

 • menskroppen skriver:

  jag brukar alltid fira med mina kompisar, men samtidigt blir jag irriterad när snubbar säger ”grattis”. Jag vill gärna höra grattis, men i sådana fall ska det vara till typ att vi haft såna fantastiska feminister innan oss som kämpat för våra rättigheter, och det ska INTE vara från en person som tillhör gruppen vars förtryck feminismen försöker befria mig från.

 • Linda skriver:

  Grattis till oss kvinnor <3 en dag för eftertanke och reflektion kring oss själva som kvinnor och hur vi kan arbeta för det viktiga – ett jämlikt samhälle för oss alla.

 • sak skriver:

  Jag tycker absolut att internationella kvinnodagen ska firas men jag jag vänder mig mot grattandet av kvinnor för att de är kvinnor. Att gratta för de framsteg som har gjorts kan däremot vara positivt men jag tror att även här kan det vara bra att vara lite försiktig – att gratta till dessa kan bidra till att skyla det faktum att dessa rättigheter borde ha varit våra från början (lite som Chris Rock säger när han pratar om hur vita har blivit mindre galna).

  Sen är det ju tyvärr inte det vanligaste att det pratas om att gratta feminister utan det är kvinnor som grattas i största allmänhet, och det ger tyvärr bara signalen att det är ett lite smådravligt firande av att vara kvinna.

  Jag tycker absolut att det ska vara ett firande à la första maj – men verkligen inte nåt mors/fars dag-dravel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv