Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Svar till Nemo.

Nemo är fundersam över att hans flickvän har gjort läpparna utan att han velat det. Han tycker att det är fult och undrar varför hans flickvän opererar sig fulare för honom men snyggare för ”andra”. Borde det inte vara han som är föremålet för hennes ansträngningar? Han frågar alla ”förhållandemänniskor” hur de skulle ha gjort.

Jag har själv funderat på att göra brösten. Inte förstora eller så, snarare göra dem snyggare. Jag skulle också kunna tänka mig att lasra bort fett från delar av min kropp. Jag har också diskuterat detta med min partner som har sagt bestämt nej. För han gillar mig ju trots allt som han ”hittade” mig. Jag kommer nog prioritera ett nytt objektiv framför ett par tuttar varje dag, men tanken finns där.

Klart man får ha åsikter om sin partners utseende. Jag har åsikter om både frisyr och klädstil och skulle ha åsikter om han ökade eller minskade mycket i vikt. Jag förväntar mig att han har detsamma och förstår absolut om han skulle tycka att det var otrevligt om jag förändrade mitt utseende mycket. Det blir väl konstigt om en kropp man är så van vid förändras.

Men när jag tänkt vidare på mina operationsfunderingar så har jag kommit fram till att inte vill operera mig för att han ska tycka att jag är snyggare. Det handlar faktiskt inte om att någon specifik person eller grupp ska tycka att jag är snyggare. Det handlar om att jag personligen vill vara mer nöjd med vad jag ser i spegeln.

Nu kommer jag inte på det där gamla spåret om att man opererar sig för sin egen skull. Det är klart att normer har mycket att göra med mina preferenser och att jag inte hade velat operera mig om det inte var för att utseende är så viktigt idag. Men det handlar fortfarande inte om att direkt tillfredsställa en tänkt betraktare, det handlar om att bli mer bekväm i sig själv.

Därför tycker jag att det är konstigt vilket fokus Nemo har på vem hans tjej är ute efter att tillfredsställa. Hon vill väl tillfredsställa sig själv och sina egna ideal så att hon ska vara mer bekväm med sitt utseende. Kanske mår hon dåligt över sina läppar varje dag. Visserligen kan det ofta vara så att något sådant bäst blir hjälpt av att man tar tag i sitt mående men det kan också vara så att det är en viss detalj i ens utseende som man finner otroligt störande. Då tycker jag att det är rimligt att vilja förändra det.

Jag tycker inte direkt att operationer och att göra sig vacker är något feministiskt som vissa verkar tycka. Däremot tycker jag att det är väldigt fel detta fokus på vad män vill ha i utseendedebatten. Alltid ska det tas upp att män minsann inte är intresserade av plastikopererade tjejer. Om killar hade haft en annan smak, hade det varit annorlunda då? Alltid detta ständiga fokus på mäns preferenser.

Hur ofta läser man egentligen att tjejer inte vill ha muskelknuttar när det rör sig om manliga ideal? Jag skulle lätt kunna figurera i en tidning och säga att jag inte vill ha män med för mycket muskler, för det är sant. Men sånt ser man aldrig för det är inte alls lika intressant att tala om kvinnors preferenser gällande saker och ting i allmänhet. Kvinnor antas däremot vara ute efter att tillfredsställa män hela tiden.

Så för att svara på Nemos fråga: för det första tycker jag att du ska överväga vad detta handlar om för din del. Är det så att du oroar dig för hennes mående och hennes självbild eller handlar det bara om dina personliga preferenser? Om du nu blir hemskt avtänd av att hon har fula läppar borde ni kanske inte vara ihop. Om det däremot handlar om att du tror att hennes operationer är osunda så borde du snacka med henne om det och ge henne hjälp och stöd. Men kom ihåg att hon framförallt måste vara bekväm i sitt eget utseende innan hon gör förändringar för att tillfredsställa dig!

Tack för tips BK!

2 kommentarer till Svar till Nemo.

 • Candy skriver:

  Tycker att operationer blir ganska feministiska frågor ändå eftersom tjejer får så jävla mycket skit när de vill förändra kroppar som vissa av tjejerna ironiskt nog kanske vill förändra p.g.a. den press som finns på främst kvinnors utseende. Män möts sedan nte alls av samma kritik när de opererar sig eller går i tankarna att göra det. Kvinnor förväntas också vara förebilder. Opererar de sig blir de dåliga förebilder: ”tänk på alla unga tjejer som ser upp till dig, nu kommer de att tro att det är något FEL på deras bröst & att det är okej att operera sig!” Har aldrig stött på en man som mötts av den pressen att vara en förebild.

  Det handlar om kvinnans rätt till sin egen kropp, precis som vid exempelvis prostitution, men eftersom vissa t.o.m. tycker att plastikkirurgi borde vara förbjudet för att det kan vara ”farligt” eller ”man gör det för att man är osäker, det finns andra vägar att gå”, samt anser kvinnor som opererar sig vara korkade individer, så tar de här personerna (alt. vill ta) mer eller mindre medvetet ifrån kvinnor deras rätt till sin kropp. De kan heller inte se saken ur olika perspektiv & väljer att betrakta kvinnan som en osäker, lättmanipulerad varelse som inte kan ta egna beslut om sin kropp & sitt liv. Allt det i kombination är ett omyndigförklarande utan dess like.

  Ang. din text i övrigt så tycker jag det är tråkigt att Nemo inte kan tänka sig att tjejen kanske vill vara fin för sig själv. Han måste vara väldigt svartsjuk (?) & bära på de flesta vanliga fördomar om plastikkirurgi & skönhetsingrepp, för att göra den slutsatsen. + den vanliga skeva föreställningen om att hans åsikt är så JÄÄÄVLA viktig. Alltså, visst. Man skulle antagligen tycka att det var tråkigt om ens partner blev rent äcklad av ens nya utseende. Klart man vill uppskattas från hans eller hennes sida också. Men har man länge tänkt på att göra ett ingrepp & tror sig få ut något positivt av det samt bli nöjdare med sitt utseende, så är ju ändå det mer relevant.

  Jag ser det heller inte som något konstigt att ens partner har åsikter om ens utseende, men hur hen uttrycker dem är väldigt viktigt samt att hen inte tror att man ska förändra sig för henom, & gör man inte det är det för en annan man eller kvinna. Jättetråkigt synsätt. Min pojkvän tycker inte att jag behöver förstora mina bröst mer, men jag har ett skarpt J/K-kupeideal i mitt huvud. Det är inte så att jag vantrivs nu, men jag skulle tycka att det vore jävligt coolt & snyggt med ännu större. Lyckligtvis fattar han att det handlar om mitt ideal & min vilja att gilla det jag ser i spegeln extra mycket. Han tror inte att det handlar om andra killar eller eventuella tjejer. Dock kanske jag har mitt oversized ideal att tacka för det- kanske hade varit annorlunda om jag ville förstora mina läppar, eftersom att även om de är fylliga så har t.ex. Angelina Jolie (som många finner attraktiv & vill efterlikna) betydligt större läppar än jag. J/K-kupor verkar det däremot vara få som tycker är snyggt.

  • Fanny skriver:

   Jag ser det som en feministisk fråga, men jag ser det inte som en feministisk handling i sig att operera sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv