Om bikini på barn.

Bloggkommentatorerna ironiserar (helt berättigat) över moralhetsen kring föräldraskap. Just nu är det Alex Schulman som har hamnat i blåsväder för att han låter sin dotter ha bikini.

Jag tycker också att det är orimligt att tycka att föräldrar är dåliga för att de röker, dricker eller kollar på porr, men just grejen med bikini på barn kan jag verkligen förstå. Inte för att det är dåligt ur ett genusperspektiv, vilket är ett perspektiv jag har ganska svårt att förstå, men för att man sexualiserar något som borde vara osexuellt.

Iden med bikini är ju att man ska täcka att par bröst som ju är något sexuellt, alltså blir bikinin i sig sexuell. Inte för att jag tror att en 1-åring bryr sig nämnvärt eftersom de inte vet något om knulle, men det skickar onekligen ganska märkliga signaler till omgivningen att man anser att barnet har något där som behöver döljas. Att dölja brösten borde inte vara nödvändigt ens för vuxna i något sammanhang och därför anser jag att det är dumt att föra den typen av normer längre och längre ner i åldrarna.

Sen ska man givetvis inte förvägra barnet att ha något det önskar, men man ska inte heller tvinga på barn vuxenvärldens normer tidigare än det behövs. Med risk att låta som någon kristen konservativ tant så tycker jag att barn ska få vara barn, i alla fall i det här avseendet.

Och när det gäller bikini på barn som en ”kul grej” så har jag ganska svårt att förstå det roliga i barn som gör vuxna saker. Dessutom tycker jag att det är respektlöst och fjantigt att skämta med sina barn på det sättet, många hävdar ju att ungarna inte fattar, men jag tror att de flesta barn har mer känsla för vad som pågår i deras omgivning än vad många tror, och att vara reducerad någon slags skämt är obehagligt för de flesta.

3 reaktioner till “Om bikini på barn.”

  1. Jag håller inte riktigt med dig den här gången. Bikini, baddräkt eller naken- vad spelar det för roll? Ens om det är barn eller vuxna. Om man skippar bikini återstår ju alternativen baddräkt eller naken, men baddräkt finns också till för att täcka delar av kroppen som kan anses/är sexuella… och vad gäller naken: skulle en vuxen bada naken, skulle många anse att han/hon (oftast om en hon för kvinnor ska ju alltid ta så jävla mycket ansvar och skyla sig och ditten, datten…) anspelar på sex. Alltså kan man lika gärna använda din jämförelse på att bada naken. Så jag undrar lite, vilket alternativ föreslår du?

    Det enda alternativ jag kan se är i alla fall att alla får bada nakna om de vill, & om förbud ska finnas, då ska förbuden gälla alla eftersom det enligt mig annars bara blir skevt. Men det första är förstås bäst för då minskar man på sikt moralpaniken, ökar friheten och avsexualiserar något som verkligen inte borde vara så tvingat, påklistrat sexuellt. Ingen borde behöva dölja sina bröst. Inte ens om de vill anspela på sex med sitt val att sola topless. ^_^

    1. Fast bikini visar ju lite tydligare att just brösten behöver täckas, sen kan jag väl hålla med om att det inte är en så big deal, men jag tycker trots allt att de är en tydligare sexualisering av barnet att låta det ha bikini än att låta det ha baddräkt eller vara naken.

      Sen tycker jag att den enda klädsel som ska kunna krävas på allmänna badplatser är sådana som täcker könet, något annat vore ojämlikt.

  2. JAAAAAA!!!!!!! Äntligen någon som fattar grejen. Jag hatar barn-bikinis. Va fan ge dem en badbralla eller vattentätblöja. Men bikini…nejtack. Kan barn få vara barn?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *